back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόωρες εκλογές: Μετά τον Δεκαπενταύγουστο οι αποφάσεις για την ημερομηνία

Διαβάστε επίσης

Στοιχεία δυναμικής πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο φαίνεται να δημιουργούνται στη χώρα καθώς το “παράθυρο” που άνοιξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις πρόσφατες δηλώσεις περί αποφυγής μίας μακράς πολύ έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης, διευρύνεται συνεχώς και στο δημόσιο διάλογο ακούγονται πλέον- ακόμη και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος- και σενάρια για συγκεκριμένες ημερομηνίες για κάλπες μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και ως τις αρχές Οκτωβρίου.

Με την χώρα να έχει εισέλθει σε κατάσταση οιονεί προεκλογικής περιόδου στην ουσία από το τέλος της άνοιξης, μετά τα Συνέδρια που πραγματοποίησαν όλα τα κόμματα και αποτέλεσαν αφετηρία για πλήρη κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού τους και για περιοδείες οι οποίες συνεχίζονται σε ολόκληρη την χώρα, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν εισέλθει εσχάτως και σε λογική συγκρότησης ψηφοδελτίων.

Η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει τις περιφέρειες που θα πολιτευθούν πρώην και νυν μέλη της κυβέρνησης που δεν ήταν την προηγούμενη φορά υποψήφιοι ή βρίσκονταν στο Επικρατείας όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι βούλησή του είναι να στηθούν κάλπες στο τέλος της τετραετίας, έχει ζητήσει από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ να είναι σε πλήρη εγρήγορση και ήδη από τις αρχές Ιουνίου κλιμάκια στελεχών της ΝΔ στα οποία συμμετέχουν και οι υπουργοί, επισκέπτονται ολόκληρη την χώρα- και το πρόγραμμα περιοδειών θα συνεχιστεί και τον Ιούλιο -προκειμένου να προβάλουν το κυβερνητικό έργο ενόψει και της συμπλήρωσης τριών χρόνων διακυβέρνησης με την οποία θα σηματοδοτηθεί και η πορεία του τελευταίου έτους ως τις εκλογές.

Η ευθύνη που καταλογίζει το Μέγαρο Μαξίμου στην αξιωματική αντιπολίτευση για κλίμα τοξικότητας, κάτι που αποτυπώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην κατηγορία του κυβερνητικού εκπροσώπου περί “τραμπισμού αλά γκρέκα”, ερμηνεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προσπάθεια να χρεώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση την ευθύνη για μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, η οποία σχεδόν προεξοφλείται από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε να καθοριστεί ημερομηνία τον Σεπτέμβρη και να οριστεί από τώρα υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών.

Το αίτημα αυτό προκάλεσε την πολύ έντονη αντίδραση της κυβέρνησης όπως αποτυπώθηκε και στην χθεσινή πολύ σκληρή τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως ο κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει μέσα στο καλοκαίρι όλα τα δεδομένα και μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα