back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τουλάχιστον 400 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ισπανία από το Μαρόκο

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 400 μετανάστες προσπάθησαν σήμερα το πρωί να εισέλθουν στην ισπανικό θύλακο Μελίγια από το Μαρόκο και «ένας σημαντικός αριθμός» ανάμεσά τους τα κατάφερε, δήλωσε η νομαρχία στο AFP, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους.

Η προσπάθεια αυτή μαζικής εισόδου σε έναν από τους δύο ισπανικούς θύλακες που βρίσκονται στο βόρειο Μαρόκο είναι η πρώτη μετά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Ραμπάτ έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διπλωματικής αντιπαράθεσης.

Οι ισπανικές δυνάμεις της τάξης εντόπισαν «γύρω στις 06:40, μια ομάδα μεταναστών που αποτελείτο από τουλάχιστον 400 ανθρώπους» να πλησιάζει στα σύνορα, ανέφερε εκπρόσωπος της νομαρχίας.

«Παρά τον μεγάλο μηχανισμό ασφαλείας των μαροκινών δυνάμεων που συνεργάστηκαν ενεργά και συντονισμένα με τις (ισπανικές) δυνάμεις της τάξης, «μια σημαντική ομάδα ανθρώπων από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, πολύ καλά οργανωμένη και βίαιη, εισέδυσε και έσπασε την πύλη πρόσβασης ελέγχου στα σύνορα», προτού εισέλθει στη Μελίγια, ανέφερε.

Η Μαδρίτη και η Ραμπάτ επισφράγισαν πριν από λίγο καιρό τη συμφιλίωση τους μετά την απόφαση που έλαβε στα μέσα Μαρτίου η Μαδρίτη να υποστηρίξει δημόσια το μαροκινό σχέδιο για την αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας, πρώην ισπανική αποικία που ελέγχεται κατά 80% από το Μαρόκο αλλά διεκδικείται από τους αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο, που υποστηρίζεται από την Αλγερία.

Η απόφαση αυτή επέτρεψε να τεθεί τέλος σε μια διπλωματική κρίση που προκλήθηκε από τη φιλοξενία στην Ισπανία του επικεφαλής του Πολισάριο, Μπραχίμ Γάλι, τον Απρίλιο του 2021 προκειμένου να λάβει ιατρική βοήθεια για την Covid-19.

Η κρίση αυτή σημαδεύτηκε από την είσοδο τον Μάιο του 2021 τουλάχιστον 10.000 μεταναστών μέσα σε 24 ώρες στον θύλακο της Θέουτα, λόγω μιας επιβράδυνσης των συνοριακών ελέγχων από μαροκινής πλευράς.

Μέχρι και πριν από τον συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο χώρες, η Μελίγια ήταν το θέατρο στις αρχές Μαρτίου πολλών προσπαθειών μαζικής εισόδου μεταξύ των οποίων η πιο σημαντική που καταγράφηκε ποτέ σε αυτό τον θύλακα με περίπου 2.500 μετανάστες. Περίπου 500 κατάφεραν να περάσουν στην ισπανική πλευρά.

Η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Ραμπάτ και τη Μαδρίτη επέτρεψε τον Μάιο να ξανανοίξουν τα συνοριακά φυλάκια ανάμεσα στο βόρειο Μαρόκο και τη Θέουτα και τη Μελίγια.

Αυτοί οι δύο θύλακες είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα της ΕΕ στην αφρικανική ήπειρο και αποτελούν συχνά αντικείμενο προσπαθειών εισόδου από μετανάστες που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα