back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

A. Εξαδάκτυλος: Επαναφορά της χρήσης μάσκας εκτός πλαισίου υποχρεωτικότητας και προστίμων για να αποφευχθεί νέο επιδημικό κύμα

Διαβάστε επίσης

 

Ανησυχία εκφράζουν οι  επιστήμονες σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού που απειλούν Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και τη χώρα μας και οφείλονται κυρίως στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον.

Οι ιοί, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν αποκλείεται να  έχουν εξελιχθεί και να πλήττουν  τους πνεύμονες και όχι το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως η αρχική παραλλαγή της Όμικρον.
Την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα επισήμανε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Θεοδόση, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Τόνισε ωστόσο ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση και προς το παρόν δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για νέο επιδημικό κύμα.  Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της  επαναφοράς της χρήσης μάσκας  εκτός όμως πλαισίου υποχρεωτικότητας και επιβολής προστίμων.
«Με ξεπερνά η σκέψη ότι ως ελληνική κοινωνία χρειαζόμαστε την απειλή προστίμου για να κάνουμε  αυτό που προστατεύει την υγεία μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε συμπληρώνοντας: «Είναι δυσάρεστο γεγονός  η κατακόρυφη αύξηση των θετικών διαγνώσεων, μετά την άρση των μέτρων  προστασίας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εικόνα θα αναστραφεί με την επαναφορά της χρήσης μάσκας, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική και να τίθεται θέμα επιβολής προστίμων. Καλό θα είναι αυτό να γίνει  αντιληπτό από όλους,  πριν βρεθούμε μπροστά σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις».
Για την αντοχή του Συστήματος Υγείας μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας σοβαρής πίεσης εξ αιτίας της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, τόνισε ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα. Πρόσθεσε δε ότι ακόμα και σε  μέρη χωρίς επαρκείς υποδομές υγείας, η όποια πίεση εκτονώνεται με προώθηση των περιστατικών, στο κέντρο.  
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, «το πρόβλημα με την εκτεταμένη διασπορά έγκειται στο ότι δημιουργεί αλυσιδωτά τεχνικά προβλήματα βγάζοντας ανθρώπους εκτός εργασίας και σε καραντίνα, προτού να  γίνει ορατή  η επίπτωση στους σκληρούς δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων».
 Όπως είπε «οι νοσηλείες αυξάνονται με αργό ρυθμό, αλλά είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν την ίδια πορεία κι  οι υπόλοιποι δείκτες της πανδημίας».    
Αναφερόμενος στην 4η δόση εμβολιασμού και στη σύγχυση που προκλήθηκε από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγησή της σε όλους τους άνω των 30 ετών, εφόσον το επιθυμούν, ο κ Εξαδάκτυλος προειδοποίησε πως τέτοια μηνύματα δεν βοηθούν.
Και εξήγησε: «Τώρα λέμε στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών, να συζητήσουν με τον γιατρό τους κι εφόσον  η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει, να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική ή την τέταρτη  δόση εμβολιασμού».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα