back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαλί: Η χούντα ψήφισε νέο εκλογικό νόμο

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση των στρατιωτικών που κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία στο Μαλί (τον Αύγουστο του 2020) ψήφισε χθες Παρασκευή έναν νέο εκλογικό νόμο, κάνοντας ένα βήμα προς την προκήρυξη εκλογών εν μέσω περιφερειακών πιέσεων για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην αφρικανική χώρα.

Σε βάρος του Μαλί έχουν επιβληθεί σκληρές οικονομικές κυρώσεις από την Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS) για την παρατεταμένη κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς.

Το Μαλί και η 15μελής ECOWAS ερίζουν σχετικά με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα από τους ηγέτες του πραξικοπήματος για τη διεξαγωγή εκλογών — είχαν προτείνει αρχικά πέντε και στη συνέχεια δύο χρόνια — καθώς η ECOWAS αξιώνει την επίσπευσή τους.

Η χούντα του Μαλί εξέδωσε διάταγμα στις 6 Ιουνίου, στο οποίο προβλέπεται διετές χρονοδιάγραμμα που υπολογίζεται από τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την ECOWAS συνεχίζονται.

Η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση εξέφρασε τη θλίψη της για αυτήν την απόφαση και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις επαφές με την κυβέρνηση των στρατιωτικών προκειμένου να επιτύχει ένα «αμοιβαία συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα».

Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ECOWAS θα επανεξετάσουν το θέμα σε σύνοδο κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 3 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα