back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

KEΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ-Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια χρειάζονται όχι μόνον ο θεραπευόμενος, αλλά και η συμμετοχή της οικογένειάς του

Διαβάστε επίσης

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο Αθήνα 984 άνοιξε τα μικρόφωνα σε γονείς και παιδιά μέλη της μπάντας του ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ που δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα για την απεξάρτηση, με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη συναυλία των συλλόγων προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ Διάβαση, Παρέμβαση, Στροφή, Νόστος και Πλεύση απόψε στο Σύνταγμα,  7 με 9 το βράδυ.
Δράσεις κι εκδηλώσεις είναι σε εξέλιξη στην πλατεία Συντάγματος  καθόλη τη διάρκεια της ημέρας έως τις 10 το βράδυ.

Για τη στήριξη που πήραν από τη θεραπευτική κοινότητα μίλησαν στη Σοφία Μπερετάνου δυο νέα παιδιά, ο Νίκος και η Στέλλα. Είναι μέλη του συγκροτήματος της ΣΤΡΟΦΗΣ, τραγουδούν, παίζουν πλήκτρα και μπουζούκι, αλλά πιο πολύ γιορτάζουν για το γεγονός ότι κοίταξαν κατάματα την εξάρτησή τους και βρήκαν διέξοδο.

Η Στέλλα μεταφέροντας τη βιωματική της εμπειρία, αναφέρθηκε στην απόφαση να ενταχθεί στη θεραπευτική κοινότητα και στην ώθηση που της έδωσε η οικογένειά της. «Μπήκα στον κόσμο των ουσιών στα 15 μου, αλλά τώρα που απεγκλωβίστηκα και είμαι τρία χρόνια πλέον καθαρή, συνειδητοποιώ τι ρισκάρισα. Στην αρχή δεν μπορούσα να επικοινωνήσω το πρόβλημά μου, ήμουν χαμένη. Όταν όμως άρχισα να πηγαίνω στο Κέντρο, βρήκα αγάπη, ενδιαφέρον και έμεινα επειδή έμαθα πολλά πράγματα, για τον εαυτό μου και τους άλλους».

Κάπως έτσι ήταν η αφετηρία και για τον Νίκο. Μπήκε στο φαύλο κύκλο της χρήσης σε ηλικία 16 ετών και αν δεν έφτανε να συλληφθεί, όπως λέει, ίσως και να μην είχε βρει άκρη.

«Βρισκόμουν σε ακραίο σημείο…Η απόφασή μου να ζητήσω βοήθεια ήρθε αφότου συνειδητοποίησα ότι δεν πήγαινε άλλο. Από την πρώτη συνάντηση που έκανα στη ΣΤΡΟΦΗ, κατάλαβα ότι είχε έρθει η ώρα να αλλάξω ζωή».

Δεν είχε όμως καταλάβει πως χρειάζεται προσπάθεια. «Νόμιζα πως θα μπω για 3 μήνες και θα καθαρίσω, δεν ήταν όμως έτσι…έμεινα δύο χρόνια στην κοινότητα, είμαι από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ και στο τέλος αυτής της χρονιάς θα αποφοιτήσω. Θέλω να πάρει η ζωή μου σταδιακά μια διαφορετική ροή».

Οι δυσκολίες της χρήσης δεν έχουν να κάνουν μόνον με του ίδιους τους χρήστες. Είναι το ίδιο οδυνηρές και για τις οικογένειές τους. Αγωνιούν για τα παιδιά τους, βλέπουν σημάδια χωρίς να τα αναγνωρίζουν και συχνά δεν ξέρουν με ποιό τρόπο να αντιδράσουν και να τα καθοδηγήσουν.
Η Διονυσία, μητέρα παιδιού που βρέθηκε στον κύκλο της τοξικοεξάρτησης, είπε ότι μοναδική λύση είναι η επικοινωνία.

«Να βρισκόμαστε στο πλευρό των παιδιών κι όχι απέναντί τους, όντας απόμακροι. Για εμένα η λύση ήρθε με ένα τηλεφώνημα στη ΣΤΡΟΦΗ. Έμαθα ότι τα προγράμματά της καλύπτουν τις ηλικίες από 13 έως 21 ετών και πολλά άλλα που δεν ήξερα.. όπως οι ενημερώσεις στα σχολεία… Είναι εύκολο αρκεί να ανοίξεις τα μάτια. Αυτό είναι το σημαντικό . Όπως και το να αντιμετωπίσεις τις ενοχές που κουβαλάς, όλα αυτά τα ερωτήματα για το τι δεν έκανες σωστά…που έσφαλλες ..Η απενοχοποίηση έχει κομβική σημασία για το συγγενικό περιβάλλον των χρηστών.. Για να προχωρήσουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Ψυχή και καρδιά της ΣΤΡΟΦΗΣ του ΚΕΘΕΑ είναι η Κυρατσώ Σκοδρογιάννη. Μιλώντας στο σταθμό της πόλης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών, δηλώνει υπερήφανη για τα παιδιά που κερδίζουν την επανένταξη και που η ίδια αισθάνεται μέλη της οικογένειάς της.

«Καμαρώνω για ό,τι πέτυχαν. Είναι σημαντική η διαδικασία της απεξάρτησης. Για να ολοκληρωθεί όμως αυτή η ευκαιρία που δίνει το ΚΕΘΕΑ χρειάζεται όχι μόνον ο θεραπευόμενος, αλλά και η ενεργός συμμετοχή της οικογένειάς του».

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από το 1983 οπότε ιδρύθηκε η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη ελληνική Θεραπευτική Κοινότητα.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, με σεβασμό στο απόρρητο και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, αφορούν και όλους όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος ή το διαδίκτυο. .
Το ΚΕΘΕΑ, με τις τοπικές κοινωνίες και δεκάδες εθελοντές στο πλευρό του, αγκαλιάζει τόσο τους άμεσα ενδιαφερόμενους, όσο και στους ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλοντος.
Και διοργανώνει ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, για να διαδώσει το μήνυμα ενάντια στο στίγμα και τον αποκλεισμό δίνοντας ελπίδα στην προσπάθεια χιλιάδων εξαρτημένων και των οικογενειών τους για μια καθαρή ζωή μακριά από κάθε εξάρτηση. Το κάλεσμα αφορά όλους τους πολίτες που αναζητούν τρόπους να ενημερωθούν και να αναγνωρίσουν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Πληροφορίες στο site https://www.kethea.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα