30 C
Athens
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

30 C
Athens
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Α. Κοσμοπούλου: Μια ημέρα δουλειάς του Τυφώνα, αντιστοιχεί στον καθαρισμό των παραλιών από μισό τόνο σκουπιδιών

 2022-O6-27
H θάλασσα θα μπορούσε να είναι ο πιο καλά κρυμμένος θησαυρός μας. Τώρα το καλοκαίρι έχουμε έναν παραπάνω λόγο αφύπνισης. Για να  διατηρηθούν όμως καθαρές οι θάλασσές μας  χρειάζεται να επαγρυπνούμε και να δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας.
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων που πραγματοποιεί το Κοινωφελές  Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης για την προστασία  του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και όχι μόνον, μίλησε στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η Εκτελεστική του Διευθύντρια, Αγγελική Κοσμοπούλου.
 
Το project TYFOON, είναι το μεγαλύτερο από τα περιβαλλοντικά  προγράμματα που χρηματοδοτεί  το  Ίδρυμα Λασκαρίδη με στόχο  τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης και έως τώρα  απολογισμό την απομάκρυνση πάνω από 303 χιλιάδων κιλών σκουπιδιών, τα οποία αντιστοιχούν στις ποσότητες απορριμμάτων που θα μετέφεραν 85 κοντέηνερς.  
 
Και όλα αυτά  ανασύρθηκαν από τον βυθό και τις ακτές των ελληνικών θαλασσών.
«Μια ημέρα δουλειάς του σκάφους και του πληρώματος  του Τυφώνα αντιστοιχεί στον καθαρισμό των παραλιών από μισό τόνο σκουπιδιών» λέει η κυρία Κοσμοπούλου.
«Για να αντιληφθεί κανείς το μέτρο της πραγματικής επιβάρυνσης της θαλάσσιας ρύπανσης, αρκεί να  υπολογίσει», όπως προσθέτει, «ότι το σκάφος μας προσεγγίζει μόνον μη προσβάσιμες παραλίες. Μέρη δηλαδή όπου κανείς δεν έχει την ευθύνη της οργανωμένης διαχείρισης κι αποκομιδής».        
 
Δεν είναι όμως μόνον αυτή η εικόνα της ρύπανσης που παρουσιάζουν οι θάλασσές μας. Πριν από περίπου ένα μήνα  εντοπίστηκαν κι ανασύρθηκαν από το βυθό μέχρι και μηχανές εξωλέμβιων σκαφών. Τρείς τον αριθμό. «Την ώρα που αντικρύζεις την απόλυτη ομορφιά στα νησιά μας και στις ακτές  αντιλαμβάνεσαι και την καταστροφή που έχει επέλθει» σημειώνει χαρακτηριστικά  η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Οι ανάγκες είναι τόσο επείγουσες ώστε εκτός από τον Tυφώνα, μέσω της χρηματοδότησης ενός άλλου προγράμματος, προωθείται η συνεργασία με τους αλιείς μηχανότρατας σε 9 λιμάνια της χώρας.
 
«Χρειαζόμαστε πολλά, διαφορετικά μέσα και αντίστοιχα πολλούς, διαφορετικούς συνεργάτες».
Γιατί οι ψαράδες, όπως εξηγεί, αποτελώντας και οι ίδιοι  μέρος της θαλάσσιας επιβάρυνσης- καθώς τα ευρήματα (δίχτυα, λάστιχα) έχουν να κάνουν με δικές τους δραστηριότητες- μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα μέρος της λύσης.
Όσοι δουλεύουν στην μηχανότρατα σηκώνουν δίχτυα, ξεχωρίζουν τα ψάρια που θα διατεθούν προς πώληση και τα υπόλοιπα τα επιστρέφουν στη θάλασσα
«Στόχος είναι να βγάλουν στη στεριά και τα σκουπίδια τα οποία μπλέκονται στα δίχτυα τους, καταγράφοντας  το υλικό σε ένα ειδικό φύλο αναφοράς, όπως κάνουμε και εμείς για τις δράσεις μας… Θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα μετά από 3 χρόνια που…έτρεξε σε πιλοτικό πλαίσιο, με 30 σκάφη σε Κυκλάδες, Σποράδες, βόρειο Αιγαίο και Κρήτη» καταλήγει.
Σ.Σ. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ  Λασκαρίδης δημιουργήθηκε το 2015 με σκοπό να λειτουργήσει ως καταλύτης σε ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και τον ελληνισμό.
Η δράση του εστιάζεται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ενίσχυση της απασχόλησης και της μικρο-επιχειρηματικότητας, καθώς και στην υποστήριξη πρωτοβουλιών που προασπίζονται το συλλογικό συμφέρον, ενισχύοντας τη διαφάνεια. Σχεδιάζει και υλοποιεί δικά του προγράμματα, ενώ παράλληλα υποστηρίζει προγράμματα και δράσεις άλλων φορέων στους τομείς ενδιαφέροντός του.
Επίσης, αναλαμβάνει κοινές δράσεις με ΜΚΟ, ειδικούς όλων των τομέων και χώρων, καθώς και άλλους χρηματοδότες προκειμένου να φέρει αποτελέσματα και να αφήσει το μέγιστο δυνατό αποτύπωμα.
Αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους και με ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών, το Ίδρυμα Λασκαρίδη, εντοπίζει τις καλές πρακτικές και αξιοποιεί καινοτόμες λύσεις.
Πιστεύοντας στη δυνατότητα κάθε ανθρώπου να κάνει τη διαφορά ξεκινώντας από τον δικό του χώρο, υποστηρίζει προσπάθειες με άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες που επιδιώκουν να φέρουν την αλλαγή, αρχίζοντας από τα μικρά.
Πληροφορίες στο site
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img