back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ. Λιγνάδης: Νόμιζα ότι το ένταλμα ήταν «τρολιά»

Διαβάστε επίσης

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η απολογία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνου Κούντρια, ο οποίος θα εισηγηθεί επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου.

Απολογούμενος ο κατηγορούμενος έκανε λόγια για πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσής του με στόχο να χτυπηθεί, όπως είπε, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μάλιστα, είπε πως όταν άκουσε πως εκδόθηκε ένταλμα για σύλληψή του γέλασε και πίστεψε πως ήταν «τρολιά». Ακόμη, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί σκευωρίας και αναφέρθηκε εκ νέου στο κίνημα #metoo. «Αυτό που ευαγγελίζεται το #metoo με βρίσκει 1000% σύμφωνο. Ο εκφυλισμός του όμως με ….χάσντακ και να καταγγείλει κάθε καρυδιάς καρύδι ότι νομίζει θα οδηγήσει σε αυτοκατάργησή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε: «Θέλω να πω σε όποιον έχει κακοποιηθεί να το καταγγείλει αμέσως ώστε να απαλλαγεί από τα φαντάσματα του και να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ενάργεια».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι είναι βιαστής. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι σε τόσο σοβαρό κίνημα στο «βρήκαν στέγη τα ξερά και τα χλωρά» και κάποιοι «για να γίνουν ήρωες εντάχθηκαν εκεί». Ο κατηγορούμενος τόνισε πως έφθασε ενώπιον των δικαστών από την συνάντηση πολλών επιθυμιών, από ένα «σύμπλεγμα ομάδων και συνιστωσών προσώπων», που δημιούργησαν το «προϊόν- βιαστής» το οποίο προσφέρθηκε προς πολιτική εκμετάλλευση.

Πρόεδρος: Τι όφελος είχαν να σας κατηγορήσουν;

Δ. Λιγνάδης: Είναι πολλά τα κίνητρα… Η προσωπική εκδίκηση από την απόρριψη,να στεγαστούν κάτω από την ομπρέλα του #metoo και μετά να θυματοποιηθούν από ένα τέτοιο σοβαρό κίνημα που θα μπορούσε να είναι πολύ ωφέλιμο… Μόλις άνοιξε η ομπρέλα του #metoο μπήκαν όλοι και τα ξερά και τα χλωρά κάτω από την ομπρέλα. Τα άτομα που είδα τώρα εδώ είναι φτηνά…

Πρόεδρος: Γιατί ξέσπασε όλο αυτό σε βάρος σας;

Δ. Λιγνάδης: Συναντήθηκαν παρά πολλές επιθυμίες από συνιστώσες που οδηγούν σε μια συνισταμένη. Κάποιοι άνθρωποι, είχαν κάποια πικρία προσωπική από εμένα, είχαν προσωπικά κίνητρα. Υπάρχει αυτή η πρώτη ύλη. Υπάρχουν τριβές και προστριβές από ηθοποιούς μέχρι και έχθρα προς το πρόσωπο μου και υπάρχουν μεγάλες προστριβές και διαμάχες με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών Υπάρχει μία ομάδα δημοσιογράφων και influenser, του ψευδοαριστερού χώρου που βρέθηκαν απέναντι μου και θέλησαν να κλονίσουν την κυβέρνηση ότι ήμουν τάχα μια λάθος επιλογή της. Το φιτίλι ήταν ο Β.Κ. που είπε μια ιστορία από το μυαλό του, που είναι παραγεγραμμένη και άνοιξε πρώτος το χορό των καταγγελιών. Υπάρχει ένας δεύτερος… Αυτούς τους δυο τους θεωρώ «λαγούς». Μετά ακολούθησε μια κοινωνία εθισμένη στο αίμα …. αυτό έγινε προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης. Έφτασε και στη Βουλή.

Πρόεδρος: Εδώ εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι. Εσείς λέτε ότι δεν αληθεύουν αυτά. Γιατί να θέλουν να κατηγορήσουν κάποιον παντελώς αθώο;

Δ. Λιγνάδης: Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν άγνωστοι μεταξύ τους ήταν ένα πλέγμα. Μια πλεκτάνη. Είναι σκευωρία. Δεν είναι είναι δέκα άτομα… Είναι δέκα ενωμένα σε μια αδιαίρετη μονάδα.

Πρόεδρος: Αποδίδεις τέσσερις βιασμούς χωρίς να έχει γίνει τίποτα;

Δ. Λιγνάδης: Και εγώ έχω αναρωτηθεί που φτάνει η αλήθεια και που αρχίζει το κερασάκι του βιασμού.

Στο τέλος της απολογίας του ο Δημήτρης Λιγνάδης απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του δικαστηρίου είπε χαρακτηριστικά ότι η απολογία του ήθελε να είναι μια εξομολόγηση αρνούμενος ότι είναι βιαστής και πρόσθεσε:«έκανα την αυτοκριτική μου για το που βρίσκεται η δική μου ευθύνη και έφτασα σε αυτό το σημείο. Απερίσκεπτα άσκησα τη γοητεία μου, φλέρταρα παραπάνω, έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις σε άνδρες και γυναίκες, είχα μια υπερβολή ως προς την ποιότητα και ποσότητα… Δεν είμαι κατηγορούμενος για κορτάκιας, πέφτουλας, γύπας, γητευτής. Μπορεί να υπήρξα αυτό το άτομο. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα. Δεν είμαι όμως ούτε εκβιαστής ούτε βιαστής. Σιχαίνομαι τον βιασμό. Έχω κλωτσήσει γάτο Κίνας ξέρω ότι είναι κακούργημα τώρα… Μου είναι αποκρουστική ή εκμετάλλευση αδύναμων ανθρώπων. Αναρωτήθηκα με όλα αυτά που έβλεπα στα κανάλια να κάνουν δικαστήριο και να προδικάζουν την περίπτωση μου, πως θα έρθω να μιλήσω σε εσάς. Ειστε η τελευταία μου ελπίδα για την αλήθεια. Δεν ήρθα μπροστά σας σαν άγιος. Πράγματα που με έστειλαν εδώ, δεν θέλω να τα επαναλάβω ποτέ στη ζωή μου».

Και έκλεισε με μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα του από τους που ανέλαβε το τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου που προκάλεσαν αντιδράσεις έντονες σε επίπεδο καλλιτεχνικό και πολιτικό.

Η απολογία του συνεχίζεται με ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας και των μελών του δικαστηρίου.

Μίνα Μουστάκα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα