back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γνωστοποίησε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Πληρότητα σε απόθεμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πριν από το χειμώνα, επιχειρεί να διασφαλίσει με νέο κανονισμό το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση, η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον χειμώνα του 2022-2023 και στο 90% πριν από τις επόμενες χειμερινές περιόδους. Συνολικά, η ΕΕ θα προσπαθήσει συλλογικά να καλύψει το 85% της συνολικής υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ το 2022.

Σε νέα δέσμη μέτρων σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να δεσμευθεί αύριο η Σύνοδος της G7, με στόχο την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία, οριστικοποιώντας τα σχέδιά της για ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Στο μεταξύ, την αποστολή αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων, συνδρομή στην εξαγωγή των σιτηρών, επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία και παροχή βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι αθέτησε πληρωμές εξωτερικού χρέους της χώρας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία προχώρησε στις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, αλλά το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν από τη Euroclear λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας δεν “είναι δικό μας πρόβλημα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για μια δύσκολη εβδομάδα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων προετοιμάζεται η Αθήνα. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα θέσει θέμα για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη. Αυστηρή απάντηση αναμένεται από τον πρωθυπουργό, ενώ η ελληνική πλευρά είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα.

Στο μεταξύ, αύριο, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, και τη Σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκνταλένα Άντερσον, προκειμένου να συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τις οποίες έχει μπλοκάρει η Άγκυρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊου για άτομα άνω των 30 ετών. Η Επιτροπή Εμβολιασμών απευθύνει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 ετών. “Ευελπιστούμε ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει μία επικαιροποίηση του εμβολίου κατά τέτοιο τρόπο που θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα και στις υποπαραλλαγές”, δήλωσε στο Open ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες. “Θα υπάρξουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα θα είναι κύμα που δεν θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και υπ΄αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα”, τόνισε ο υπουργός.

Τροπολογία με την οποία θα παραταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ 6% αντί του 24%, σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας στη Βουλή το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, οι τιμές θα παραμείνουν ίδιες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αύξηση τα τελευταία 24ωρα των μεταναστευτικών ροών από Τουρκία. Από το πρωί της Παρασκευής έως σήμερα κατεγράφησαν από το Λιμενικό 24 περιστατικά με λέμβους στις οποίες επέβαιναν 1.130 μετανάστες, προσπαθώντας να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Συγκεκριμένα προσέγγισαν τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο. Μόνο στη Μυτιλήνη, σημειώθηκαν 16 περιστατικά με 745 μετανάστες. Εξαιτίας του έγκαιρου εντοπισμού τους καμία λέμβος δεν πέρασε τα χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς που έπλεαν κοντά στα σημεία αυτά.

Σκευωρία χαρακτήρισε ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, την εμπλοκή του στις υποθέσεις με τους 4 βιασμούς, που τον οδήγησαν στη φυλακή και τον έφεραν στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι είναι βιαστής, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, και μίλησε για ένα κράμα διαφόρων ομάδων που ενώθηκαν μεταξύ τους με διαφορετικά κίνητρα, ενώ δεν παρέλειψε να προσδώσει στην εμπλοκή του και πολιτικά κίνητρα. Παράλληλα μίλησε για το κίνημα του metoo, κάτω από την ομπρέλα του οποίου μπήκαν οι καταγγελλοντες για να εμφανιστούν ως θύματα βιασμού. Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι στο κίνημα αυτό “βρήκαν στέγη τα ξερά και τα χλωρά”, ενώ κάποιοι εντάχθηκαν εκεί για να “γίνουν ήρωες”, όπως είπε.

Συναυλία απόψε στο Ηρώδειο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Θα συμμετάσχουν κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και Έλληνες καλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Alice Cooper, η Bonnie Tyler, η Rita Wilson και ο Σάκης Ρουβάς. Το παρών θα δώσει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η βραδιά διοργανώνεται με πρωτοβουλία του διάσημου Αμερικανού συνθέτη και παραγωγού Desmond Child, που θέλησε να συνδράμει στην παγκόσμια καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων.

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος σήμερα στην Αττική, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα και πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια. Μέγιστη θερμοκρασία 35 βαθμοί Κελσίου – 30 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα