back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Έτοιμη η Αθήνα για όλα τα ενδεχόμενα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Με την χαρακτηριστική φράση «στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη και την οποιαδήποτε πρόκληση», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου έδωσε το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν θέσει κατά την Σύνοδο της Συμμαχίας το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο στην Μαδρίτη απόλυτα προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως εάν τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει στην διάθεσή του όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας κατά την τελευταία περίοδο, κάτι που είναι άλλωστε εν γνώσει και ίδιων των ηγετών καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων και ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη παρουσιάσει τους σχετικούς χάρτες και τα στοιχεία για τον τουρκικό αναθεωρητισμό τόσο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς καθώς και στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει άλλωστε στην ισπανική πρωτεύουσα με νωπά τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου αποτυπώθηκε ομόφωνα η στήριξη στις ελληνικές θέσεις, με τους «27» να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα, να ξεκαθαρίζουν πως η Άγκυρα οφείλει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών, να αποσαφηνίζουν πως προσδοκούν τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και να καλούν την Άγκυρα να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι αιτιάσεις της Τουρκίας έχουν απαντηθεί από την χώρα μας εμπεριστατωμένα και ξεκάθαρα σε όλα τα fora και έχουν αποδομηθεί, μεταξύ άλλων και με επιστολή στον ΟΗΕ.

«Όπως κάνουμε πάντοτε σε όλα τα fora, η Ελλάδα ψύχραιμα, τεκμηριωμένα , αποφασιστικά και με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αποδομεί κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό», ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος πρόσθεσε πως η χώρα μας «πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να έχει μία δημιουργική συμβολή στην ατζέντα των θεμάτων της Συμμαχίας με σαφή και καθαρή θέση υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και την Φιλανδίας, ταυτόχρονα όμως ανυποχώρητη σε ότι αφορά την εθνική μας κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα , ανυποχώρητη σε ότι αφορά κάθε πρόκληση, κάθε κατασκευή που δεν μπορεί να σταθεί με τίποτα απέναντι στις διεθνείς συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο»

Aπόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα