back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σολτς: Οι σχέσεις Δύσης-Ρωσίας δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εποχή πριν από την επίθεση στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

«Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εποχή πριν από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επισήμανε ότι με την εισβολή η Ρωσία παραβίασε όλες τις συμφωνίες για διεθνή συνεργασία, κυρίως την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων δια της βίας.

Θα πρέπει να δούμε πώς θα αλλάξει ο κόσμος στο μέλλον, τόνισε ο κ. Σολτς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά, η οποία ξεκίνησε χθες στην ‘Ανω Βαυαρία και διαβεβαίωσε ότι όλες οι χώρες της G7 είναι έτοιμες να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις.

«Οι αλλαγές ωστόσο θα επιτευχθούν καλύτερα, εάν συνεργαζόμαστε στενά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Μας ενώνουν κοινές αξίες, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ωραίο να έχεις φίλους και συμμάχους σε αυτόν τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος.

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι ηγέτες της G7 με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Σολτς εξήγησε ότι δόθηκε μια παραστατική εικόνα της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο κ. Ζελένσκι είναι ευγνώμων για τη διεθνή υποστήριξη, η οποία θα είναι αναγκαία για ακόμη πολύ καιρό. «Όλοι υποσχεθήκαμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη Ρωσία. Είναι σαφές ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια πολύ βαθιά τομή στις διεθνείς σχέσεις. Έχω μιλήσει πολύ συνειδητά για μια ιστορική καμπή», πρόσθεσε.

Σχετικά με την συμμετοχή στις σημερινές συνομιλίες των ηγετών της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Σενεγάλης, της Αργεντινής και της Νότιας Αφρικής, ο καγκελάριος ανέφερε ότι είναι σημαντικό και αναγκαίο να υπάρχει διάλογος. «Η συζήτηση οδηγεί στην κατανόηση και αυτό διευκολύνει τη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα