back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λ. Χριστόπουλος: Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών

Διαβάστε επίσης

2022-06-27

Έρχεται νέος Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κι εκσυγχρονισμό του κράτους

«Ολοκληρώνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο το πρώτο προσχέδιο. Πρόκειται για σημαντικό νομοθέτημα» δήλωσε ο ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

«Στόχος είναι» όπως είπε, «η βελτίωση της λειτουργίας των οργάνων της Διοίκησης, η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, στην οργάνωση των διοικητικών διαδικασιών, αλλά και στην αποτελεσματικότερη πληροφόρηση κι επικοινωνία των πολιτών με το κράτος….
Σε αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο κ Χριστόπουλος «αποφασίστηκε να εκσυγχρονιστεί, μετά από μια 20ετία, ο υφιστάμενος Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης».

Ο νέος νόμος – πλαίσιο για τη Δημόσια Διοίκηση θα επαναρυθμίζει τις διαδικασίες με βάση το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών και το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «οι διατάξεις του προβλέπουν, ανάμεσα σε άλλα, την επανεκκίνηση των ΚΕΠ, τις νέες προθεσμίες για τις ενέργειες της Διοίκησης, τις προσφυγές αλλά και τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες μπορούν να τις πραγματοποιήσουν οι πολίτες. Η χρηματοδότηση, ύψους 1 δισ, θα γίνει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.  Βασίζεται σε 3 πυλώνες: Ο πρώτος αφορά στην ανάπτυξη των αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πολιτών. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με τις υποδομές (συνδεσιμότητα, cloud, broadband κλπ) κι ο τρίτος αφορά στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων με προϋπολογισμό 115 εκατομμυρίων ευρώ» είπε  ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Αναφερόμενος στα Digital Innovation Hubs είπε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ε.Ε., αποσκοπεί στη δημιουργία -σε περιφερειακό επίπεδο- συμπράξεων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων  για τη δημιουργία κόμβων που θα προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη. Είτε  αφορά σε ψηφιακές δεξιότητες, είτε  στο πώς θα βοηθηθούν  επιχειρήσεις start up  να δοκιμάσουν τα δικά τους προϊόντα.
«Η ΕΕ εξέδωσε τα τελικά αποτελέσματα για όλη την Ευρώπη, εμείς στείλαμε 13 προτάσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν  7 με τη σφραγίδα του ευρωπαϊκού κόμβου καινοτομίας. Αφορούν όλες τις Περιφέρειες της χώρας και  διάφορες θεματολογίες, από κυβερνοασφάλεια και  τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι  μεγάλα δεδομένα και διάφορους τομείς πολιτικής όπως η Υγεία, η Γεωργία κτλ.
Είναι 7 κόμβοι στην Ελλάδα. Θα χρηματοδοτηθούν κατά 50% απευθείας από την ΕΕ  και κατά το υπόλοιπο 50% από εθνικούς πόρους, κάτι που στην περίπτωσή μας αφορά  στο νέο ΕΣΠΑ. Οπότε κι αυτό θα είναι μια δράση η οποία θα έρθει τις επόμενες μέρες» κατέληξε ο ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα