Σε μια περίοδο επανεκκίνησης για την ατλαντική συμμαχία και μεσούσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με τεταμένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου.
Οι 30 χώρες μέλη της Συμμαχίας συναντώνται για πρώτη φορά εν μέσω κρίσης, με την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας να βρίσκεται στον πέμπτο μήνα πολεμικών διεργασιών που απειλούν το διεθνές σύστημα ασφαλείας .
Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί αύριο στη Μαδρίτη με τον Φινλανδό ομόλογό του και τη σουηδή πρωθυπουργό προκειμένου να συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ που έχουν μπλοκαριστεί από την Άγκυρα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.
Αυτή η πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που οργανώνεται στην ισπανική πρωτεύουσα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η φινλανδική προεδρία.
Σύμφωνα με τη Φιλανδική προεδρία, νέες «διαπραγματεύσεις» με στόχο να αρθεί το τουρκικό βέτο προβλέπεται επίσης να γίνουν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η Μαγκνταλένα Άντερσον πρόκειται επίσης να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον Στόλτενμπεργκ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε το γραφείο της.
Η σουηδή πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν το Σάββατο, όμως καμιά πρόοδος δεν σημειώθηκε με την ευκαιρία αυτή, σύμφωνα με την Άγκυρα.
Η τουρκική προκλητικότητα και η απείθεια που επιδεικνύει η Άγκυρα έναντι του ΝΑΤΟ, είναι ένα από τα ζητήματα της συνόδου κορυφής η οποία θα επικεντρωθεί στις νέες απαίτησες που θέτει ενώπιον της Ατλαντικής Συμμαχίας η ανατροπή των ισορροπιών της μετά τον ψυχρό πόλεμο εποχής και η αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του διεθνούς δικαίου από χώρες όπως η Ρωσία. Στη νέα αυτή εποχή το ΝΑΤΟ ορίζει πλέον τη Ρωσία ως « άμεση απειλή», και την Κίνα ως «γεωστρατηγική πρόκληση».
Στην Μαδρίτη από αύριο οι 30 του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη του στην Συμμαχία που θα οδηγήσει η Βαλτική θα γίνει μια «λίμνη» του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εάν οι δύο κυβερνήσεις δεν λάβουν υπόψη τις «ανησυχίες» της Αγκυρας: Να πάψουν να δίνουν καταφύγιο σε Κούρδους «τρομοκράτες» από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το παράρτημά του YPG, στη Συρία. Η Άγκυρα ζητά επίσης την άρση του σουηδικού εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, που επέβαλε η Στοκχόλμη μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019.
Στο πλαίσιο αυτού του παζαριού η Ελλάδα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος να συμπεριλάβει τις ανιστόρητες τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο στις παρεμβάσεις του και να προβάλει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Επιθυμώντας να μην προκαλέσει τριβές ο Ελληνας πρωθυπουργός θα προσέλθει στην σύνοδο με το κείµενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που καλεί την Τουρκία να σταματήσει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και να κινηθεί σε τροχιά αποκλιμάκωσης
Αθήνα 984