back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο Ερντογάν ρίχνει βαριά σκιά στη σύνοδο της Μαδρίτης – Η στάση της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις αυριανές παρεμβάσεις των ηγετών των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και τη σημερινή συνάντηση του τούρκου προέδρου Ερντογάν με την πρωθυπουργό της Σουηδίας και τον πρόεδρο της Φινλανδίας, η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της παρά τις αλλεπαλληλίες επιθετικές δηλώσεις της Αγκύρας και προσωπικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογαν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί για πρώτη φορά, μετά το ” Μητσοτάκης γιοκ” τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο κατά τριήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα στη Μαδρίτη, ενώ η Τουρκία ελπίζει να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου μια συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Μαδρίτη απόλυτα προετοιμασμένος και για το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις σε όποιο ζήτημα τεθεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει στην διάθεσή του όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας κατά την τελευταία περίοδο, κάτι που είναι άλλωστε εν γνώσει και ίδιων των ηγετών καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε στη Μαδρίτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών κρατών να ενταχθούν στο NATO, το αδιέξοδο για τις οποίες παραμένει.

Ο κ. Ερντογάν, που εμποδίζει κάθε πρόοδο στο ζήτημα, κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» και δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμβιβαστεί ενόψει των συνομιλιών.

«Αύριο θα πάμε στη σύνοδο του NATO στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους χθες Δευτέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει την «υποκρισία» σχετικά με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με «έγγραφα, πληροφορίες και φωτογραφίες».

Ο κ. Ερντογάν κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις». Στοκχόλμη και Ελσίνκι αμφισβητούν τις τουρκικές καταγγελίες.

Παρών στις συνομιλίες θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που έχει σκοπό να αποτρέψει το ενδεχόμενο η τουρκική αντίθεση στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην ατλαντική συμμαχία να επισκιάσει τη σύνοδο.

Κατά την τριήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η 30μελής στρατιωτική συμμαχία αναμένεται να υιοθετήσει το νέο στρατηγικό δόγμα της με την ” Ρωσία άμεση απειλή”  καθώς και σχέδια για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγάς της.

Η διακαής επιθυμία του Ερντογάν για συνάντηση με Μπάιντεν 

Στην τουρκική πρωτεύουσα υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν για την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Εδώ και ημέρες εχει ενταθεί η πίεση στην Τουρκία για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και να αποκλιμακωθεί η επιθετική ρητορική της Άγκυρας της Ελλάδος και της Κύπρου και η συνεπακόλουθη ένταση στην αν. Μεσόγειο .

Αναστασιάδης: Δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήφορο μιας απρεπούς συμπεριφοράς 

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κατήφορο μιας απρεπούς συμπεριφοράς που ακολουθούν όσοι έχουν αναθεωρητικές συμπεριφορές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Προσερχόμενος στην τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου που απορρίπτει τα ΜΟΕ και δεν θέλει να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση, ζητώντας και την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο και για επανάληψη των συνομιλιών και για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του Χάρτη των ΗΕ, των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών.

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κατήφορο μιας απρεπούς συμπεριφοράς που ακολουθούν όσοι έχουν αναθεωρητικές πολιτικές».

Νέες επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν την μετάβαση του στην Μαδρίτη προανήγγειλε νέες έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να ορίσει και χρόνο. «Σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας. Με τα τέσσερα γεωτρύπανα και τα δύο σεισμογραφικά μας σκάφη είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, δίχως καμία διακοπή», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο ανάμεσα στα θέματα που θα θέσει ο κ. Ερντογάν είναι κι αυτό της αποστρατιωτικοποίησης και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν διευκρίνισε πως η τουρκική κυβέρνηση θέτει το θέμα της αποστρατικοποίησης μόνο στη νομική του βάση, δίχως να κάνει καμία αναφορά σε αμφισβήτηση κυριαρχίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, δίχως καμία διακοπή».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ηaberturk, o κ. Καλίν δήλωσε ότι «εμείς τώρα υπενθυμίζουμε τη νομική βάση. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Εμείς τώρα αυτό εκφράζουμε».

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet τήρησε πιο σκληρή στάση και απείλησε την Ελλάδα εκφράζοντας την άποψη πως «τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν.  “Σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας». ΣΤο ιδιο μοτίβο της προεκλογικής επιθετικής ρητορικής  κατά την Αθήνας και ο προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πως όταν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της Τουρκίας «θα τους δείξουμε (σ.σ. στους Ελληνες) το τι θα συμβεί με τα όπλα που βρίσκονται σε εκείνα τα νησιά».

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα