back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Αναμενόμενη» για την Αθήνα η απέλαση των Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα

Διαβάστε επίσης

Στην απέλαση οκτώ διπλωματικών στελεχών της πρεσβείας και του γενικού προξενείου της Ελλάδας προχώρησε χθες η Ρωσία. Επρόκειτο για μια κίνηση που δεν εξέπληξε την Αθήνα, καθώς ανέμενε εδώ και καιρό την «απάντηση» της Μόσχας στην ανακήρυξη δώδεκα Ρώσων διπλωματών ως «personae non gratae», τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη χθες η Ελληνίδα πρέσβης στη Μόσχα όπου «διατυπώθηκε έντονη διαμαρτυρία για την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου, αλλά και του χαρακτηρισμού ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως «personae non gratae». Παράλληλα, όμως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti οι οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν διορία οκτώ ημερών για να εγκαταλείψουν τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα», ενώ διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα απάντηση σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής.

Ουσιαστικά, η Μόσχα προχώρησε σε αυτή τη κίνηση λόγω της απόφασης της Ελλάδας να παραχωρήσει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στην Ουκρανία έναντι των γερμανικών «Marder».

Από την πλευρά της, η Αθήνα εξέφρασε την έντονη λύπη της για τη κίνηση αυτή, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα αβάσιμη τονίζοντας ότι τα μέλη του προσωπικού της ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία «επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις». Επί της ουσίας, η ελληνική πλευρά επικρίνει τη δράση των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν τον Απρίλιο ως αποτέλεσμα έρευνας που είχε διαρκέσει 18 μήνες σε ό,τι αφορά τη «δράση» τους επί ελληνικού εδάφους.

Αυτό που προβληματίζει την ελληνική πλευρά είναι η τυχόν άρνηση της Μόσχας να αντικατασταθούν οι απελαύνοντες διπλωμάτες.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24 TV ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πάψει να είναι ασφαλής προορισμός για τις θερινές διακοπές των Ρώσων πολιτών λόγου του «αρνητικού κλίματος» που έχει διαμορφωθεί εναντίον της Μόσχας και αντιρωσικών δηλώσεων που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Προέτρεψε δε τους συμπατριώτες του σε περίπτωση που έρθουν στη χώρα μας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα