back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ. Χριστόπουλος για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις: Χάνονται κι οι τελευταίες αυταπάτες ότι η ανθρωπότητα οδεύει προς το καλό

Διαβάστε επίσης

 

Το ζοφερό κλίμα για τα κατακερματισμένα ανθρώπινα δικαιώματα, που διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει το δικαίωμα στις αμβλώσεις, σχολίασε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας και Κοσμήτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Χάνονται κι οι τελευταίες αυταπάτες που ενδεχομένως έτρεφαν κάποιοι ότι η ανθρωπότητα οδεύει προς το καλό. Όλα είναι αποτέλεσμα συσχετισμών και πεποιθήσεων» ανέφερε στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου

Με μια δυσοίωνη όσο και πραγματιστική προβολή στο μέλλον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανατραπούν και άλλα συνταγματικά κεκτημένα.

«Ζούμε σε μια εποχή κυοφορίας κρίσεων, καθεμία περιέχεται μέσα στην άλλη. Οδεύουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Δεν είναι τυχαίες αυτές οι αποφάσεις, αποτελούν επένδυση οικονομικού και κοινωνικού κεφαλαίου» είπε και εκτίμησε πως το λόμπι του Pro-life στις ΗΠΑ βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ισχυρών που δίνουν αναφορά μόνο στο λαό τους (όπως τέως Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ), περιφρονώντας θεσμούς και δικαιώματα.

Σημείωσε μάλιστα πως «το εν λόγω κίνημα εμφανίζεται ισχυρό ακόμη και στην Ευρώπη».

Για όσους γνωρίζουν, η συζήτηση για το σώμα συνιστά τεράστια υπόθεση, όταν μιλάμε για τις ΗΠΑ. Επειδή εκεί το σύστημα υγείας δεν είναι ούτε δημόσιο, ούτε δωρεάν. Τούτου δοθέντος, το σώμα ανήκει πλέον όχι στον φέροντα, αλλά στις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς συναρτάται με τη συγκυρία ή την οικονομική δυνατότητα κάθε πολίτη.

Παράλληλα όμως με τον προδιαγραφόμενο σκοτεινό κατήφορο ο καθηγητής υπογράμμισε από την άλλη πλευρά, ότι «το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι τόσο εδραιωμένο στις κοινωνίες ώστε ταυτόχρονα και με κάποιες κομβικές αλλαγές που έχουν γίνει, το ποτάμι, δεν φαίνεται να μπορεί να γυρίσει πίσω. Βέβαια, τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα χρειάζονται περιφρούρηση… Η νομοθεσία για τις αμβλώσεις θα αλλάξει μόνον σε κάποιες από τις συντηρητικότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη είναι πιο δύσκολο να συμβεί κάτι αντίστοιχο, αλλά οφείλουμε να επαγρυπνούμε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα