back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Λ. Ζαγορίτης: Οι εταιρίες προμήθειας ενέργειας έκαναν ό,τι ήθελαν γι’ αυτό ενημερώσαμε και τη Βουλή

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2022-O6-28

Επικριτικός για τους ιδιώτες παρόχους  ρεύματος και τη ΡΑΕ, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη καυτηρίασε την παραβατικότητα στην προμήθεια ρεύματος κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και υπερχρεώσεις.

«Μέσα σε ένα χρόνο», όπως είπε, «τετραπλασιάστηκαν οι καταγγελίες συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά…Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο παρατηρούνται φαινόμενα αδιαφάνειας, μη ενημέρωσης των καταναλωτών και υπέρογκες χρεώσεις από τους προμηθευτές ρεύματος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής…. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε- σε σχέση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής-δεν υπήρξε συνεννόηση με τις εταιρείες. Έκαναν ό,τι ήθελαν, γι’ αυτό ενημερώσαμε και τη Βουλή».

Όπως εξήγησε, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ως Ανεξάρτητη Αρχή αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν μεταξύ εταιρειών και καταναλωτών. Προσπαθεί δε να αντιμετωπίσει τις εκτροπές και την παραβατικότητα, με συστάσεις προς τις εταιρείες, στα συναρμόδια υπουργεία και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

«Δεν έχουμε δυνατότητα να επιβάλλουμε ποινές, μπορούμε όμως να ενημερώνουμε και να απευθυνόμαστε στους φορείς που μπορούν να επιληφθούν» διευκρίνισε.

Και συνέχισε: «Θετικότερο πεδίο σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να δημιουργηθεί με τροπολογία η οποία θα αναστείλει την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλάζοντας το σύστημα των τιμών ενέργειας σε κιλοβατώρες. Στόχος είναι να διευκολύνεται στις επιλογές του το καταναλωτικό κοινό χωρίς να επιβαρύνεται με ρήτρες πρόωρης αποχώρησης (πρόστιμο) σε περίπτωση που θελήσει να διακόψει τη συνεργασία με κάποια από τις εταιρείες παροχής ρεύματος».

Σ.Σ. Την ίδια ώρα, πάνω από 8 χιλιάδες παράπονα πελατών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για ζητήματα χρεώσεων, δέχθηκε η πλατφόρμα MyRae, το τελευταίο 10μηνο, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Αθανάσιο Δαγούμα.
Ενώπιον της ΡΑΕ έχουν κληθεί σε ακρόαση 30 και πλέον εκπρόσωποι εταιριών προμήθειας ενέργειας.
Για τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών και προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εργαλείο εποπτείας της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα πρότυπα της χονδρεμπορικής, ζητήθηκε να αποστείλουν στη ΡΑΕ έως τις 30 Ιουνίου όλα τα τιμολόγια των πελατών τους, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα.
Ακόμα, η ΡΑΕ έστειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόσθετα στοιχεία που αφορούν ζητήματα τιμολόγησης από τους καθετοποιημένους ενεργειακούς ομίλους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα