back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με απόφαση του ΣτΕ ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση μεγαλύτερων αμοιβών για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Διαβάστε επίσης

Με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση μεγαλύτερων αμοιβών για τους γιατρούς του ΕΣΥ καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το νέο μισθολόγιό τους, με το οποίο καθορίστηκε ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αρθμ. 1408/2022 πολιτική απόφασή της (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κασσιανή Μαρίνου), έκρινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες, στο πλαίσιο θεσμοθετήσεως εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου καθορίστηκε ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., αντίκεινται στην απορρέουσα από Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ. 3) αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των ιατρών του Ε.Σ.Υ., καθώς και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ιατροί του Ε.Σ.Υ. κατά των μισθοδοτικών τους καταστάσεων και από τους συμβούλους Επικρατείας οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές κατά το σκέλος που εστρέφετο κατά των μισθοδοτικών καταστάσεων του μηνός Ιουλίου 2018, ενώ αντίθετα απερρίφθη κατά το μέρος που εστρέφετο κατά της σιωπηρής απορρίψεως από την πλεύρα του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετούν, του αιτήματός τους περί ανακλήσεως προγενεστέρων μισθοδοτικών τους καταστάσεων και επανεκδόσεως τους, με επανυπολογισμό των αποδοχών τους, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν προ του ν. 4093/2012.

Ακόμη από το ΣτΕ κρίθηκε, κατά πλειοψηφία και αφού σταθμίστηκε το Δημόσιο συμφέρον, ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, θα επέλθουν από τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης. Δηλαδή, οι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται αναδρομικά.

Μίνα Μουστάκα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα