back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σ. Κυριακίδου: Σήμερα οι πρώτες παραδόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων

Διαβάστε επίσης

Σήμερα ξεκινά η παράδοση των πρώτων δόσεων εμβολίου που αγοράστηκαν από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, με 5.300 δόσεις αρχικά να φτάνουν στην Ισπανία, από τις συνολικά 109.090 δόσεις που έχουν αγοραστεί.

Είναι η πρώτη από μια σειρά παραδόσεων που θα πραγματοποιούνται τακτικά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στο τρέχον ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, δίνοντας προτεραιότητα στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι «από σήμερα φτάνουν οι πρώτες παραδόσεις εμβολίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο σε νέες απειλές για την υγεία και προστατεύει τους πολίτες της. Είναι η πρώτη φορά που, μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντίδρασης για την Υγεία (HERA), αγοράζουμε και δωρίζουμε απευθείας εμβόλια στα κράτη μέλη. Με την HERA να λειτουργεί, η ΕΕ έχει ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά της να ανταποκρίνεται και να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις νέες απειλές για την υγεία».

Όπως συνέβη με τα εμβόλια κατά της COVID-19, οι δόσεις των εμβολίων κατανέμονται αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Τα κράτη μέλη με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης) τίθενται σε προτεραιότητα για τις παραδόσεις, όπως έχει συμφωνηθεί με τα κράτη μέλη.

Τα εμβόλια παραδίδονται απευθείας από τη φαρμακευτική εταιρεία στα κράτη μέλη. Λίγο μετά τις σημερινές παραδόσεις στην Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και το Βέλγιο θα είναι οι επόμενες χώρες που θα λάβουν δόσεις. Περαιτέρω παραδόσεις σε επιπλέον κράτη μέλη θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Από την έναρξη της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) παρακολουθεί στενά, μαζί με άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής και κράτη μέλη, την εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη και υποστηρίζει τις προσπάθειες ετοιμότητας και ανταπόκρισης όλων των κρατών μελών. Η αγορά και η δωρεά 109.090 εμβολίων, που παράγονται από τη Bavarian Nordic, είναι μόνο ένα παράδειγμα της υποστήριξης που παρέχεται στα κράτη μέλη. Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρησιμοποιείται, μέσω του προγράμματος EU4Health, για την απευθείας αγορά εμβολίων που θα δοθούν στα κράτη μέλη σημειώνει η Κομισιόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα