back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Διαβάστε επίσης

Τροπολογία με την οποία θα προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,να συνεχίσει να απασχολεί το σύνολο των εργαζομένων με τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία που υπογράφεται από 10 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης,με επικεφαλής την Έφη Αχτσιόγλου,έχει ως εξής:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Δεδομένου ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα συνεχίσουν την αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα και δεδομένου ότι στελεχώνονται από έμπειρο προσωπικό, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για την συνέχιση της λειτουργίας τους, κρίνεται απαραίτητη η διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Η διασφάλιση άλλωστε αυτή προβλέπεται στο π.δ. 178/2002, που μετέφερε στο εσωτερικό μας δίκαιο την Οδηγία 98/50/ΕΚ, που τροποποίησε την Οδηγία 77/187/ΕΟΚ, για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, όπου προβλέπεται αφενός μεν η πλήρης διαδοχή του αποκτώντος σε ό,τι αφορά γενικά τους όρους εργασίας αφετέρου δε η ακυρότητα των απολύσεων που γίνονται εξαιτίας της μεταβίβασης. Οι σχέσεις εργασίας δηλαδή μεταβιβάζονται στον νέο φορέα in toto και uno actu και ο εκάστοτε διάδοχος εργοδότης υπεισέρχεται αυτοδικαίως στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που έχει ο μεταβιβάζων κατά τον χρόνο της μεταβίβασης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ως άνω προστασία ισχύει πάντα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο επέρχεται η αλλαγή του φορέα εκμετάλλευσης, ενώ μόνη περίπτωση, κατά την οποία δεν εφαρμόζονται οι προστατευτικές για τους εργαζόμενους διατάξεις, συντρέχει όταν ο μεταβιβάζων βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης ή σε διαδικασία αφερεγγυότητας, η οποία κινείται με σκοπό την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων του μεταβιβάζοντος.

Η μόνη δηλαδή εξαίρεση προστασίας που προβλέπει το άρθρο 6 του π.δ. 178/2002 και αντιστοίχως το άρθρο 5 της οδηγίας 2001/23/ΕΚ είναι η διευκόλυνση της εκκαθάρισης επιχειρήσεων με ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Όταν, όμως, η διαδικασία αφερεγγυότητας κατευθύνεται στη συνέχιση της επιχείρησης, τότε δεν συντρέχει ο νομοθετικός λόγος της εξαίρεσης και η μεταβίβαση των εργασιακών σχέσεων προς τον διάδοχο υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2001/23/ΕΚ, πράγμα που συνεπάγεται την ενεργοποίηση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της υπόστασης των εργασιακών τους σχέσεων υπό τον διάδοχο. Αυτόν τον σκοπό της εξαίρεσης αναδεικνύει σταθερά η νομολογία του ΔΕΚ, η οποία δέχεται πως στην περίπτωση που η διαδικασία αφερεγγυότητας κατευθύνεται στην εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης συντρέχει ο νομοθετικός λόγος που υπαγορεύει την εξαίρεση από το προστατευτικό για τους εργαζομένους πεδίο εφαρμογής. Όταν, αντίθετα, δεν συντρέχει ο νομοθετικός λόγος της εξαίρεσης, δηλαδή η διευκόλυνση της εκκαθάρισης επιχειρήσεων, γιατί η διαδικασία αφερεγγυότητας κατευθύνεται στη συνέχιση της επιχείρησης, η μεταβίβαση υπάγεται πλήρως στο προστατευτικό για τους εργαζομένους πεδίο εφαρμογής του π.δ. 178/2002 και ειδικότερα των άρθρων 4 και 5 αυτού.

Το Δικαστήριο μάλιστα εμμένει σταθερά στη θέση ότι οι διαδικασίες που αποβλέπουν στη λήψη μέτρων εξυγίανσης για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης υπάγονται πλήρως στις προστατευτικές για τους εργαζομένους ρυθμίσεις και περιορίζει την εξαίρεση του άρθρου 5 της Οδηγίας 2001/23/ΕΚ σε ένα τελολογικά σταθμισμένο μέτρο. Με δεδομένο λοιπόν ότι εν προκειμένω είναι σαφές ότι στόχος της διάταξης είναι η συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προτείνεται σχετική τροποποίηση – προσθήκη, η οποία στα πλαίσια της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων οφείλονται επιδικασθείσες δεδουλευμένες αποδοχές, για μέρος των οποίων οι εργαζόμενοι επέβαλαν ήδη από το 2017 κατάσχεση εις χείρας του Ελληνικού Δημοσίου ως τρίτου με αιτία το πρόγραμμα των υποβρυχίων κλάσης Type214 «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Στα πλαίσια αυτής της κατάσχεσης έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμ. 1054/2021 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία γίνεται δεκτή η σχετική ασκηθείσα ανακοπή των εργαζομένων κατά της παράλειψης τους Ελληνικού Δημοσίου να καταθέσει την εκ του νόμου προβλεπόμενη Δήλωση Τρίτου. Με στόχο την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, με την προτεινόμενη διάταξη εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, να υποβάλουν δήλωση παραίτησης από τα ένδικα μέσα κατά της ως άνω απόφασης, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η καταβολή στους εργαζομένους των επιδικασθέντων αποδοχών που τους οφείλονται και για τις οποίες έχει γίνει ήδη κατάσχεση εις χείρα του Δημοσίου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Μέρος Γ, άρθρο 7, παρ. 3, εδ. β

β. Η υποχρέωση του φορέα υλοποίησης της επένδυσης αφενός να συνεχίσει να απασχολεί το σύνολο των εργαζομένων σήμερα με συμβάσεις αορίστου χρόνου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας, υπεισερχόμενος αυτοδικαίως στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του αρχικού εργοδότη αφετέρου να δημιουργήσει επιπλέον συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό νέων θέσεων εργασίας, ιδίως σε τομείς ακμής και καινοτομίας με υποχρέωση διατήρησης των νέων αυτών θέσεων για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών από την υλοποίηση της επένδυσης για την ανάπτυξη και λειτουργία των Ναυπηγείων.

Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, εξουσιοδοτούνται όπως δηλώσουν ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει και αποδέχεται την με αριθμό 1054/2021 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών καθ’ όλες τις διατάξεις της και ότι αναγνωρίζει ως έγκυρη, ισχυρή και απρόσβλητη την απόφαση αυτή, ρητά, δε, ανεπιφύλακτα και ανέκκλητα παραιτείται από την άσκηση κάθε ενδίκου μέσου, τακτικού ή έκτακτου, όπως ανακοπής, έφεσης, αναίρεσης, τριτανακοπής και αναψηλάφησης και γενικά παραιτείται ανεπιφύλακτα από την προσβολή και ακύρωση της παραπάνω απόφασης, όπως και από κάθε τυχόν ήδη ασκηθέν ένδικο μέσο ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου.

Δημήτρης Ράντος

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα