back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στη Μαδρίτη. Υπογράμμισε, επίσης, σε μία έμμεση αναφορά στην Τουρκία, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί η ομιλία του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, από τον οποίον, πάντως, δεν υπήρξε καμία αναφορά στις αναθεωρητικές θέσεις της Άγκυρας περί Αιγαίου και αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Στις 7 παρά 15 η συνάντηση Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν – συνάντηση μιας ώρας είχε το πρωί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

…Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κορυφαία αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου και, συγκεκριμένα, η Σελέστ Βαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16, καθώς, όπως είπε, αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, να συζητήσουν το θέμα της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Σημειώνεται, πάντως, ότι τόσο ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων όσο και η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, θα πρέπει να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο και από τις αρμόδιες επιτροπές του Σώματος.

…Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ να υπογραμμίζει ότι “η Ρωσία συνιστά μια “άμεση απειλή” για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και η Κίνα συνιστά πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντα της Συμμαχίας”, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβει υπόψιν τις συνέπειες για την ασφάλειά του από τις κινεζικές επενδύσεις σε σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προχωρούν σε ενίσχυση των δυνάμεών τους στην Ευρώπη και, συγκεκριμένα, σε Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και τις χώρες της Βαλτικής, ώστε, όπως είπε, το NATO να μπορεί να απαντήσει σε απειλές από όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τομείς: στο έδαφος, στον αέρα και στην θάλασσα.

…”Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη καταδεικνύει την επιθετικότητα της Ατλαντικής συμμαχίας έναντι της Μόσχας”, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, χαρακτηρίζοντας “βαθιά αποσταθεροποιητική” τη διεύρυνση της συμμαχίας με την ένταξη σ’ αυτή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για την οποία υπογράμμισε πως δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια των μελών του ΝΑΤΟ.

Πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για την κατοχύρωση από την Τουρκία του εμπορικού σήματος “Turkaegean”, δηλαδή “τουρκικό Αιγαίο”, με τη βούλα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ και άλλων εθνικών και διεθνών Γραφείων Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Όπως δήλωσε ο υπ. Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, η Ελλάδα λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και κινείται νομικά για την ακύρωση της απαράδεκτης, όπως τη χαρακτήρισε, καμπάνιας. Παράλληλα, ο υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τον ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της ΓΓ Εμπορίου, καθώς δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

…”Ο κ. Γεωργιάδης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, διέταξε ΕΔΕ για να ρίξει τις βαρύτατες και επιζήμιες ευθύνες του αλλού”, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για “αδικαιολόγητη ολιγωρία” των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου κάνει θέμα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. “Η έγκριση και καταχώριση από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ της ονομασίας “Turkaegean” ως “εμπορικού σήματος” της Τουρκίας μέχρι το 2031 δεν είναι ούτε τυπική ούτε “αθώα. Συνδέεται με συμφέροντα και επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ””, τονίζει το ΚΚΕ.

Την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμούς τριών ανηλίκων πρότεινε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Αντιθέτως, εισηγήθηκε την απαλλαγή του για την 4η πράξη βιασμού σε βάρος ενήλικου άνδρα, ο οποίος, παρά την απόφαση για τη βίαιη προσαγωγή του, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

“Αστοχία η οδηγία για 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό στον γενικό πληθυσμό”, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Αναμενόμενη, είπε, η αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο η κατάσταση, σημείωσε, είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Διαφώνησε, επίσης, με την άρση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει γύρω στα μέσα Ιουλίου.

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής λόγω αναζωπύρωσης της φωτιάς στο Σχιστό Κορυδαλλού που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ και τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα. Ενεργούν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικίες.

Ποινικά υπόλογη για τη δολοφονία και των τριών παιδιών της από σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου. Καλείται από τους δύο εισαγγελείς ως ύποπτη και για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. Η εξέταση της στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας θα γίνει από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ σήμερα η Αθήνα, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, αντιδρώντας στην παράταση της σύμβασης του Οργανισμού με τα ΚΤΕΛ για ακόμη ένα έτος. Για “νοοτροπίες του χθες” έκανε λόγο ο υπ. Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Στηρίζουν το συνδικάτο του ΟΑΣΑ η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ.

ΠΕΡΡΟΣ
Σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση από την ασφάλεια Δυτικής Αττικής για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε κυρίως ηλικιωμένους. Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 56 υποθέσεις με λεία πάνω από 300.000 ευρώ ενώ έχουν συλληφθεί έξι άτομα και έχουν κατασχεθεί οχήματα και 22.000 ευρώ.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών κέρδισε με 16-11 τις ΗΠΑ σε νοκ άουτ αγώνα για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου και την Παρασκευή θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον νικητή του αγώνα Ουγγαρία- Ιταλία.

Τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 75.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ και δύο αγωνιστικές και πρόστιμο 64.167 στον Παναθηναϊκό, επέβαλε η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, για τα επεισόδια των οπαδών τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Πολιτισμός: Η τραγουδίστρια της τζαζ και πιανίστρια Diana Krall έρχεται για μία και μοναδική συναυλία αύριο βράδυ στο Ηρώδειο.

Καιρός: Γενικά αίθριος ο καιρός αύριο στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου – 32 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα