back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Το έβδομο κύμα επιταχύνεται, εκκλήσεις για επαναφορά της μάσκας στα μέσα μεταφοράς

Διαβάστε επίσης

Το έβδομο κύμα της επιδημίας της Covid-19 επιταχύνεται στη Γαλλία και οι συστάσεις για επαναφορά της μάσκας προστασίας, ιδιαίτερα στα μέσα μεταφοράς, πολλαπλασιάζονται από την πλευρά της κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα ότι αυτό θα επαρκούσε, μαζί με τον εμβολιασμό, για να σταματήσει η μετάδοση.

Το κύμα αυτό θα είναι άραγε ένα τσουνάμι; Στην αρχή του φετινού καλοκαιριού, υπάρχει και πάλι έκρηξη των κρουσμάτων. Περισσότερα από 147.000 κρούσματα καταγράφηκαν χθες, Τρίτη, το βράδυ από τη γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας, 54% περισσότερα απ’ ό,τι πριν από μία εβδομάδα και το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος Απριλίου.

Αυτή η ισχυρή αύξηση, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση νέων ιδιαίτερα μεταδοτικών υποπαραλλαγών της Όμικρον που είναι ικανές να παρακάμψουν τις ανοσολογικές άμυνες, παρατηρείται γενικά σε όλη την Ευρώπη.

Οι περισσότεροι από τους περιορισμούς άρχισαν να αίρονται από τα μέσα Μαρτίου. Ωστόσο χθες, Τρίτη, η γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ζήτησε από τους νομάρχες και τις υγεινομικές αρχές να ενθαρρύνουν τη χρήση προστατευτικής μάσκας «στους χώρους συνωστισμού» και στους «κλειστούς χώρους», ιδιαίτερα «στα μαζικά μέσα μεταφοράς», όπου από τις 16 Μαΐου δεν είναι πλέον υποχρεωτική.

Μέχρι τώρα πρόκειται για «συστάσεις» χωρίς υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Η Μπορν ζήτησε επίσης «να πολλαπλασιασθούν τα μηνύματα πρόληψης», όπως «να αερίζονται τακτικά οι κλειστοί χώροι», «να γίνονται διαγνωστικά τεστ μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα και οι άνθρωποι να απομονώνονται αμέσως σε περίπτωση που διαγνωσθούν θετικοί».

 Μέσα στα τρένα για τις διακοπές 

Καθώς έχουν αρχίσει οι πρώτες αναχωρήσεις πολιτών για διακοπές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF Ζαν-Πιέρ Φαραντού κάλεσε τους ταξιδιώτες να φορούν και πάλι τη μάσκα στους σταθμούς και μέσα στα τρένα «συναισθανόμενοι την ευθύνη τους ως πολιτών». «Πρέπει να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, πρέπει να προστατεύσουμε τους ταξιδιώτες μας», τόνισε.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, όπως και κάθε φορά, αν η αύξηση των μολύνσεων θα μεταφρασθεί σε αύξηση των νοσηλειών.

Στη Νότια Αφρική και σε μικρότερο βαθμό στην Πορτογαλία, που πέρασαν ήδη το κύμα, ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία ήταν πιο περιορισμένος απ’ ό,τι κατά τα προηγούμενα κύματα.

Στη Γαλλία, 15.496 άνθρωποι νοσηλεύονταν χθες, Τρίτη, με Covid, από τους οποίους οι 898 στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι αναμνηστικές δόσεις 

Μπροστά στην άνοδο των κρουσμάτων, κυβερνήσεις και επιστήμονες επιμένουν στις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων.

Μολονότι η προστασία από τα εμβόλια μειώνεται με το χρόνο έναντι της μόλυνσης, παραμένουν αποτελεσματικά έναντι του κινδύνου εκδήλωσης σοβαρών μορφών της νόσου.

Η πρωθυπουργός ζήτησε χθες από τους πολίτες «να ελέγξουν καθένας ξεχωριστά το εμβολιαστικό πρόγραμμά τους», ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών και οι πιο ευάλωτοι.

Δεύτερη αναμνηστική δόση κατά της Covid έχει κάνει μόνο το ένα τέταρτο των προσώπων που τη δικαιούνται, ποσοστό «σαφώς ανεπαρκές», ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση.

«Σύσταση για την τρίτη δόση έγινε τον Απρίλιο, όταν ο ιός άρχιζε να περιορίζεται. Τώρα που σημειώνει σημαντική αύξηση, πιστεύω ότι ο πληθυσμός που είναι άνω των 60 ετών καταλαβαίνει καλά πως δεν πρέπει να αφήσει να περάσουν περισσότεροι από έξι μήνες μετά την τελευταία αναμνηστική», δήλωσε σήμερα η Αν-Κλοντ Κρεμιέ, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Σεν-Λουί στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα