back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισημερινός: Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο σταματά τον διάλογο με τους αυτόχθονες

Διαβάστε επίσης

Μερικές ώρες αφού ανακοίνωσε ότι διακόπτει τον διάλογο με τους ηγέτες των αυτοχθόνων, οι οποίοι αποτελούν την αιχμή του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον του ραγδαία αυξανόμενου κόστους ζωής στον Ισημερινό, ο συντηρητικός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο ξεπέρασε τον κίνδυνο να παυθεί από το κοινοβούλιο, όπου είχε κατατεθεί σχέδιο ψηφίσματος που τον καθιστούσε υπεύθυνο για την τρέχουσα πολιτική κρίση στη χώρα των Άνδεων.

Το κείμενο, με σκοπό να απομακρυνθεί από τον θώκο ο πρόεδρος που εξελέγη τον Μάιο του 2021 λόγω της κακής διαχείρισης των μαζικών κινητοποιήσεων που παραλύουν τη χώρα εδώ και δύο εβδομάδες, δεν έλαβε παρά 80 ψήφους από τις 92 που απαιτούνταν για να εγκριθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά χθες το βράδυ, έπειτα από συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας του Ισημερινού η οποία διεξήχθη ψηφιακά.

Η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο (είναι συνολικά 137), όμως είναι διχασμένη. 48 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης, που κατέθεσε το κόμμα του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017).

Νωρίτερα, ο κ. Λάσο ανακοίνωνε την διακοπή του διαλόγου που διεξαγόταν από τη Δευτέρα με τους ηγέτες των διαδηλωτών, απόφαση που δικαιολόγησε επικαλούμενος τον θάνατο ενός στρατιωτική την περασμένη νύχτα.

«Δεν θα καθίσουμε ξανά να κάνουμε διάλογο με τον Λεωνίδα Ίσα, που δεν υπερασπίζεται παρά μόνο τα δικά του πολιτικά συμφέροντα και όχι αυτά της βάσης του», τόνισε ο αρχηγός του κράτους σε λακωνικό διάγγελμά του προς τους πολίτες, καταγγέλλοντας την «εγκληματική επίθεση» η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί στρατιωτικός.

Ο κ. Ίσα είναι ο επικεφαλής της ισχυρής Συνομοσπονδίας Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), αιχμή του δόρατος στις κινητοποιήσεις που παραλύουν τη χώρα εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, με κεντρικό αίτημα τη μείωση των τιμών των καυσίμων.

«Οπορτουνιστής»

Πέρα από τον στρατιώτη, πέντε διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης και πάνω από 500 άνθρωποι –πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας– έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις αρχές και ΜΚΟ.

«Η χώρα έγινε μάρτυρας όλων των προσπαθειών που καταβάλαμε για να διεξαγάγουμε διάλογο καρποφόρο και ειλικρινή (…). Στους ιθαγενείς αδελφούς μας και στις ιθαγενείς αδελφές μας, αξίζετε κάτι καλύτερο από έναν οπορτουνιστή ηγέτη που σας εξαπατά», εξακόντισε ο πρόεδρος Λάσο.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με αυτούς που κρατούν τον Ισημερινό σε ομηρεία, ή αυτούς που επιτίθενται εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας μας και παίζουν με την υγεία και με τη ζωή των πολιτών», πρόσθεσε.

«Δεν θα επιστρέψουμε στο τραπέζι του διαλόγου παρά μόνο όταν θα είναι εκεί γνήσιοι αντιπρόσωποι όλων των λαών και των εθνοτήτων του Ισημερινού, που επιδιώκουν αληθινές λύσεις και είναι ανοικτοί σε πραγματικό και ειλικρινή διάλογο», έθεσε ως όρο.

Η CONAIE αντέδρασε αμέσως, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αυταρχισμό» και «έλλειψη θέλησης». «Καθιστούμε τον Γκιγιέρμο Λάσο υπεύθυνο για τις συνέπειες που θα έχει η πολεμοχαρής πολιτική του (…). Ο Λάσο δεν διέκοψε τον διάλογο με τον Λεωνίδα, διέκοψε τον διάλογο με τον λαό», τόνισε η οργάνωση μέσω Twitter.

Χθες το πρωί, η κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύτηκε στις συνομιλίες που είχαν αρχίσει την προηγουμένη στο Κίτο με αντιπρόσωπους των αυτοχθόνων, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ίσα, σε παράρτημα μεγάλου ναού της πρωτεύουσας.

«Θέλουμε ειρήνη»

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο στη διαδικασία του διαλόγου, όμως θα αφήσουμε την πόρτα ανοικτή», ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της CONAIE. «Θέλουμε ειρήνη! Μείνετε ενωμένοι (…), μην προχωρήσετε σε ενέργειες», είπε απευθυνόμενος σε δεκάδες υποστηρικτές του συγκεντρωμένους μπροστά στη νεογοτθική Βασιλική του Κίτο.

Έπειτα δύο εβδομάδες και πλέον αποκλεισμών και πολλών βίαιων επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων δύο προσπαθειών των διαδηλωτών να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, αντιπρόσωποι των αυτοχθόνων και κυβερνητικοί αντιπροσωπεία αναζητούσαν χθες τρόπο να τερματιστεί η κρίση.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, η κυβέρνηση μείωσε την Κυριακή την τιμή της βενζίνης και του ντίζελ κατά 10 σεντς (του αμερικανικού δολαρίου). Ήρε επίσης το Σάββατο την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει σε έξι από τις 24 επαρχίες.

Το Κίτο, όπου έχουν συγκεντρωθεί σύμφωνα με την αστυνομία κάπου 10.000 από τους περίπου 14.000 διαδηλωτές, είναι η καρδιά της κινητοποιήσεις.

Με ακόντια ή ασπίδες στα χέρια, ομάδες διαδηλωτών κυκλοφορούσαν χθες Τρίτη στην πρωτεύουσα, γύρω από δύο πανεπιστήμια κι ένα κέντρο πολιτισμού που χρησιμοποιούν ως βάση, καθώς και στη συνοικία του καθεδρικού ναού. Δεν αναφέρθηκε κανένα σοβαρό επεισόδιο.

Η κυβέρνηση «δεν σχεδιάζει να κηρύξει εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κατάσταση είναι ήρεμη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Καρίγιο.

Μαζικές κινητοποιήσεις των ιθαγενών οδήγησαν στην πτώση τριών προέδρων του Ισημερινού από το 1997 ως το 2005.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα