back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μ. Ασλάνογλου: Η ρήτρα καταργείται αλλά όχι το κόστος που είχε

Διαβάστε επίσης

«Εμείς βρίσκουμε προβληματικές τις προβλέψεις της τροπολογίας που κατέθεσε ο Υπουργός, γιατί το σημαντικό που αλλάζει είναι ότι με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η τιμολόγηση γινόταν με βάση το υπολογιστικό κόστος στην αγορά. Η ρήτρα καταργείται, αλλά το κόστος που είχε δεν καταργείται. Αυτή τη στιγμή δε χρησιμοποιούνται υπολογιστικά στοιχεία, αλλά προβλέψεις κι ίσως τελικά να είναι ακριβότερο το κόστος του ρεύματος για τους καταναλωτές, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο ο Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα με την ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν ότι «δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι κι ο λόγος όλης αυτής της αναστάτωσης. Στην πραγματικότητα όμως ο λόγος των υψηλών χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται στις πάρα πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου, που υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη και που είχαν παρατηρηθεί πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη από τον Μάϊο του 2021 είχαμε τις πρώτες ενδείξεις για την ανοδική τάση των τιμών»

Ο κ. Ασλάνογλου υπογράμμισε ότι το «το Μάιο του 2021 πήρε μια απόφαση η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου -η ΔΕΗ- και υπήρξε αλλαγή με βάση τις προβλέψεις του κώδικα προμήθειας κι από τον Αύγουστο του 2021 μετατράπηκαν σε κυμαινόμενα τα τιμολόγια και σχετίζονταν με την τιμή των ρύπων. Ήταν μια εμπορικής φύσεως απόφαση από την πλευρά της ΔΕΗ».

Τέλος τόνισε ότι «τουλάχιστον για τους ανεξάρτητους προμηθευτές, αλλά και για τη ΔΕΗ μετά τον Αύγουστο του 2021, πάνω από το 95 με 98% των τιμολογίων ήταν κυμαινόμενα. Σταθερά ήταν σε κάποιες μόνο περιπτώσεις με συγκεκριμένους όρους. Το μεγαλύτερο μέρος ήταν κυμαινόμενα κι ο λόγος ήταν γιατί τα σταθερά ήταν αρκετά πιο ακριβά. Γι’ αυτό το λόγο κανένας καταναλωτής δεν τα προτιμούσε».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα