back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οδηγίες προστασίας του σκύλου από τον καύσωνα

Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα χρειάζονται οι τετράποδοι πιστοί μας φίλοι, αυτή τη περίοδο, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις υψηλές θερμοκρασίες. Τα σκυλιά δεν μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία τους μέσω των ιδρωτοποιών αδένων, όπως ο άνθρωπος και κινδυνεύουν από θερμοπληξία, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ακόμα και το θάνατο του ζώου.

«Κάποιες ράτσες είναι πιο ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες όπως αυτά με κοντό ρύγχος τα μπόξερ, τα μπόστον τεριέ, τα μπουλντόγκ, πεκινουά ή τα ηλικιωμένα ή όσα πάσχουν από χρόνιες παθήσεις του καρδιοαναπνευστικού», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο κτηνίατρος Αθανάσιος Χουδελούδης.

«Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε την θερμοπληξία, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ακόμα και το θάνατο του ζώου, τονίζει ο κ. Χουδελούδης. Η έντονη σιελόρροια, η έντονη ταχύπνοια, η ναυτία, ο εμετός, οι επιληπτικές κρίσεις πολλές φορές, η ερυθρότητα του δέρματος ή εσωτερικά των αυτιών, κοκκινισμένο δέρμα γύρω από τα μάτια είναι συμπτώματα θερμοπληξίας. Αν αναγνωρίσουμε συμπτώματα θερμικής κόπωσης ή θερμοπληξίας θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί ο σκύλος σε ένα πολύ σκιερό μέρος να τον βρέξουμε με χλιαρό νερό, να τον αφήσουμε να στεγνώσει να του παρέχουμε άφθονο και δροσερό νερό. Ωστόσο αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά θα χρειαστεί άμεση κτηνιατρική υποστήριξη».

Συμβουλές για την αποφυγή δυσάρεστων προβλημάτων εν μέσω καύσωνα

  • Αποφεύγουμε τον περίπατο σε πολύ ζεστές περιόδους της ημέρας και την έντονη άσκηση. Τον βγάζουμε έναν σύντομο περίπατο νωρίς το πρωί ή το βράδυ.
  • Δεν τον αφήνουμε ούτε για σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα σταθμευμένο όχημα .
  • Έχουμε προνοήσει να τον χτενίζουμε συχνά για να απομακρυνθούν οι περιττές νεκρές τρίχες, ιδίως τις μακρύτριχες φυλές.
  • Και φυσικά δεν θα τον αφήσουμε στην αυλή, εν μέσω καύσωνα, αλλά εσωτερικά του σπιτιού με κλιματιστικό ή κοντά σε έναν ανεμιστήρα, συμβουλεύει ο κ. Αθανάσιος Χουδελούδης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα