back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Π. Κατσαούνου: Το σύνδρομο LΟNG COVID, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-06-2022

Φόβους για αύξηση των νοσηλειών στην χώρα λόγω Covid εξέφρασε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας και συντονίστρια του διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς LONG COVID του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», Παρασκευή Κατσαούνου.

«Όσο αυξάνονται τα κρούσματα θα έχουμε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, που θα προσβάλλονται κι αυτό θα οδηγήσει σε απόλυτο αριθμό, σε αύξηση -ενδεχομένως- και των εισαγωγών στα νοσοκομεία» είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν χρειάζεται πανικός.

Σύμφωνα με μελέτες που προέκυψαν και από τη λειτουργία του Πρότυπου Διεπιστημονικού Κέντρου Αναφοράς για ασθενείς με LONG COVID του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορονοϊό θα αντιμετωπίσουν αυτό το σύνδρομο. Δηλαδή ένας στους 5 θα παρουσιάσει βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ, οι ενδοκρινείς αδένες ή το κεντρικό νευρικό σύστημα.

«Είναι σημαντικό επειδή όσοι πάσχουν, νοσούν ή νοσηλεύονται επηρεάζονται στη καθημερινότητα και στην ποιότητα της ζωής τους, έχοντας και μειωμένη επαγγελματική απόδοση» εξήγησε κ καθηγήτρια.

Επιπρόσθετα συμπλήρωσε ότι «ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής λοίμωξης, ενδέχεται να προκαλέσει καινούργια και εμμένοντα συμπτώματα σε ασθενείς που αρχικά νόσησαν».

                                     Τα συμπτώματα του LONG COVID

Αναφερόμενη στην αναγνώριση του Συνδρόμου LONG COVID η κυρία Κατσαούνου είπε ότι «τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 2 μήνες μετά τη νόσηση από κορονοϊό. Πρόκειται για ταχυκαρδίες, κόπωση, διαταραχές ύπνου, νευρολογικές δυσλειτουργίες, συνήθως οξείας μορφής».
Η μελέτη των δεδομένων από τις αρχικές προσεγγίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έδειξε ότι ασθενείς που δεν έχουν νοσηλευτεί, εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα με τους νοσηλευόμενους και μάλιστα υποτροπίασαν.

«Οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι εκτός από τον πνευμονολογικό και καρδιολογικό έλεγχο, ήταν απαραίτητη μια ολιστική αντιμετώπιση του LONG COVID με τη συνδρομή νευρολόγων, ενδοκρινολόγων και ψυχιάτρων» τόνισε.

Σύμφωνα με την κυρία Κατσαούνου, ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο, όπως και άλλοι εξωνοσοκομειακοί με LONG COVID οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο, σε ποσοστό άνω του 50% εμφανίζουν προσβολή του νευρικού συστήματος.

Συνοψίζοντας, επισήμανε ότι το Πρότυπο διεπιστημονικό κέντρο αναφοράς για ασθενείς με LONG COVID του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» έχει στελεχωθεί και διαθέτει εμπειρία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα