back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πούτιν: Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο εάν αναπτυχθεί το ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία

Διαβάστε επίσης

 Στην πρώτη του αντίδραση για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαμηνύει ότι η Μόσχα θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα εάν αναπτυχθούν δυνάμεις σε Φινλανδία και Σουηδία.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν χθες στη Μαδρίτη μια «στρατηγική αντίληψη» της Συμμαχίας ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιγράφοντας τη Μόσχα ως «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των συμμάχων». Σημαντικό κομμάτι της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ είναι το άνοιγμα του ενταξιακού δρόμου για Σουηδία – Φινλανδία που χθες έλαβαν επίσημη πρόσκληση για την είσοδο τους στη Συμμαχία μετά την άρση του τουρκικού βέτο. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα θα είναι αναγκασμένη να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα εάν αναπτυχθούν υποδομές του ΝΑΤΟ στις δύο χώρες, καταγγέλλοντας τις «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες» του ΝΑΤΟ, το οποίο επιδιώκει «να επιβεβαιώσει την ηγεμονία του», όπως είπε.

Την ίδια στιγμή, την εκτίμηση ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να θέλει να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας εξέφρασε η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Αβρίλ Χέινς. Στο μέτωπο της Ουκρανίας, την ανταλλαγή 144 αιχμαλώτων στρατιωτών με τις ρωσικές αρχές ανακοίνωσε χθες το Κίεβο. Ανάμεσά τους είναι και 95 “υπερασπιστές του Αζοφστάλ”, οι οποίοι ήταν οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης. Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως κατάφεραν νέες βαριές απώλειες στον ουκρανικό στρατό και σφίγγουν τον κλοιό στη Λισιχάνσκ. Οι μάχες παρέμειναν επικεντρωμένες στο Ντονμπάς, ωστόσο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης με ασυνήθιστη ένταση αρκετές άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα είναι αναγκασμένη να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα εάν αναπτυχθούν υποδομές του ΝΑΤΟ στις δύο σκανδιναβικές χώρες, καταγγέλλοντας τις “ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες” του ΝΑΤΟ, το οποίο επιδιώκει «να επιβεβαιώσει την ηγεμονία του», όπως είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην Ουκρανία και πετυχαίνουν τους στόχους τους. Σύμφωνα με το Interfax, είπε ότι οι στόχοι αυτής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, δεν έχουν αλλάξει, όμως «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τακτικές». Ο απώτατος στόχος, συνέχισε, είναι «να απελευθερωθεί» το Ντονμπάς και να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να ορίσει μια ημερομηνία λήξης για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ενώ επανέλαβε, σχολιάζοντας το πυραυλικό πλήγμα σε ένα ουκρανικό εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, ότι η Ρωσία δεν χτυπάει πολιτικούς στόχους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα