back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Δεν εθίγησαν τα εθνικά μας συμφέροντα στη Μαδρίτη-Χωρίς περιθώριο παρερμηνειών τα μηνύματα προς την Άγκυρα

Διαβάστε επίσης

01-07-2022

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μίλησε ο βουλευτής Σερρών Ν.Δ. Γραμματέας της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τάσος Χατζηβασιλείου, στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.
Εκτίμησε πως  «ήταν ιστορική η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, διότι έκλεισε με διεύρυνση. Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι χώρες με ιδιαίτερο βάρος. Η πρώτη διαθέτει ισχυρή στρατιωτική μηχανή, ενώ η Φινλανδία μακρά παράδοση στην τεχνολογία, κάτι που επιδρά καθοριστικά στο ζήτημα της ασφάλειας».
Για τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα, στη Σύνοδο.
«Η Ελλάδα φεύγει ικανοποιημένη επειδή δεν εθίγησαν τα εθνικά μας συμφέροντα. Με την διάθεση ελληνικών πλοίων για τη μεταφορά σιτηρών προς αποφυγή της επισιτιστικής κρίσης, αποδεικνύεται ότι αποτελούμε πυλώνα ασφάλειας και πόλο σταθερότητας.
Στο νέο συμμαχικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε, υπάρχει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και στο διεθνές δίκαιο. Τα μηνύματα προς την  Άγκυρα ήταν ξεκάθαρα και δεν άφησαν περιθώριο παρερμηνειών»
Σε άλλο σημείο τόνισε πως «Η Ελλάδα έχει ξαναχτίσει ένα ισχυρό brand name και δεν έχει σκοπό  να στοχοποιεί την Τουρκία. Αντιθέτως, η Τουρκία είναι που το κάνει αυτό από μόνη της, λόγω της πολιτικής την οποία ακολουθεί». Και συμπλήρωσε: «Είμαστε οπαδοί των διαύλων επικοινωνίας, αλλά για το τέλμα στο οποίο έφτασαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία».
Ταυτόχρονα, ο κ Χατζηβασιλείου δήλωσε  ότι το κλίμα για την Τουρκία στη Συμμαχία, δεν ήταν θετικό.
«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή, δεν αποτελεί  αξιόπιστο εταίρο, θα πρέπει να κάνει μεγαλύτερη διαδρομή προκειμένου να πείσει τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ» .
 Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν, ανέφερε πως ο Τούρκος Πρόεδρος  πήρε πολλά από αυτά που ζητούσε στα ζητήματα τρομοκρατίας.
«Ήθελε να μπει στο οπτικό πεδίο του Αμερικανού Προέδρου γιατί δεν μπορούσε να αποδεχτεί ότι είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Η συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν έγινε με στόχο να κεφαλαιοποιηθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας από τον Ερντογάν– ως δεινός διαπραγματευτής που είναι- και με το βλέμμα στην αναβάθμιση των F16, κάτι που δεν είναι καινούργιο. H Τουρκία αυτή τη στιγμή θεωρητικώς θα μπορούσε να ελπίζει στα F-16, αλλά υπάρχουν τεράστια εμπόδια , κυρίως ο σκόπελος του Κογκρέσου».
Τέλος, ο Γραμματέας της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα ως χώρα δεν ετεροπροσδιορίζεται βάσει της πολιτικής που ασκούν άλλες χώρες. «Έχουμε τη δική μας πολιτική. Μια ορθή πολιτική ευθύνης στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο στρατιωτικός μας εξοπλισμός για το καλό της χώρας».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα