back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το «χαβά του» ο Τ. Ερντογάν για την αποστρατιωτικοποίηση νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο

Διαβάστε επίσης

άρθρο του Χρήστου Καπούτση

 Τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα οι απαιτήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος, για να αναπτυχθούν, στις εργασίες ή στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Η Τουρκική διπλωματία έθεσε  άλλες προτεραιότητες, όπως η άρση του βέτο,  για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των δυο Σκανδιναβικών κρατών της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που έγινε μέσω ανταλλαγμάτων. Ξεχώρισαν μεταξύ αυτών:

– την πλήρη συνεργασία της Συμμαχίας,  στον αγώνα της Τουρκίας  κατά του PKK και όσων σχετίζονται με αυτό (Κούρδοι της Συρίας).

– την άρση κάθε εμπάργκο σε βάρος της Τουρκίας στον τομέα της Πολεμικής  βιομηχανίας των χωρών της Δύσης. Το  εμπάργκο όπλων είχε επιβληθεί στην Τουρκία, λόγω των αρνητικών  επιδόσεων,  που καταγράφει το καθεστώς Ερντογάν, στον ευρύτερο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

-Και η ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκία,  να προμηθευτεί αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ένα αίτημα, που σε πρώτη φάση έγινε δεκτό από το Πρόεδρο των  ΗΠΑ Τζο Μπαιντεν.

Όμως,   με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, επανέφερε, το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την άποψη πως «η στρατιωτικοποίηση των νησιών και των βραχονησίδων είναι ενάντια στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων». Και  ζήτησε από την Ελλάδα,  να σεβαστεί  αυτές τις Συνθήκες και να πράξει ανάλογα. Και  επανέλαβε τους ισχυρισμούς του, ότι  «Η Ελλάδα που παραβίασε τον εναέριο χώρο της ΤΟΥΡΚΙΑΣ 147 φορές θα πρέπει να λογοδοτήσει.» Βέβαια, ο Τ. Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί την ένταση,  αν κάνει το ίδιο και η Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς, οι παρεμβάσεις στους διεθνείς δικαιοδοτικούς θεσμούς και Οργανισμούς, του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και των συναρμοδίων υπουργών Εθνικής Άμυνας και εξωτερικών, αποδομούν πλήρως τις τουρκικές αιτιάσεις. Σε αυτές, τεκμηριώνεται το αβάσιμο και ανυπόστατο των τουρκικών αιτιάσεων σχετικά με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου.  Επιμένει η ελληνική διπλωματία,  στην καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Και η Ελληνική Κυβέρνηση, απορρίπτει,  κάθε μορφή διαλόγου με την Τουρκία,  που εμπεριέχει ως πιθανότητα , το ενδεχόμενο, διαπραγμάτευσης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.  Τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, είναι  εξ ορισμού και αμετακλήτως , αδιαπραγμάτευτα. Σχετικά με την ανταπόκριση των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.,  είναι γεγονός, ότι ορισμένες από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους , δεν  ικανοποιούν απολύτως, την Ελλάδα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα