back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Νίκος Χαραλαμπίδης: Οι παγκόσμιες κρίσεις σε περιβάλλον και κοινωνία δεν είναι συμπτώσεις

Διαβάστε επίσης

Για την κλιματική κρίση και το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις παγιωμένες αντιλήψεις μας και να συμβάλλουμε στην αλλαγή του πολιτισμικού μοντέλου, μίλησαν στην εκπομπή “Δημόσια και Ιδιωτικά” η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος και συν ιδρύτρια του World Human Forum, και μέλος της υψηλής  επιτροπής του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους και ο Νίκος Χαραλαμπίδης,  Γενικός Διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα.
Αφορμή για τη συνάντησή τους στο στούντιο του Αθήνα 9.84,  το βιβλίο της διακεκριμένης οικονομολόγου, Μάγια Γκέπελ “Ας δούμε τον κόσμο μας αλλιώς” (εκδόσεις Ψυχογιός), για το οποίο μίλησαν πριν από λίγες μέρες στο Ινστιτούτο Γκαίτε, παρουσία της συγγραφέως.
«Σε αυτό το βιβλίο η Γερμανίδα οικονομολόγος Μάγια Γκέπελ επισημαίνει ότι οι παγκόσμιες κρίσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνία δεν είναι απλές συμπτώσεις. Θυμάμαι τη χαρά μου και την έκπληξή μου όταν διάβασα αυτό το βιβλίο το οποίο βάζει μαζί όλα αυτά τα πράγματα που απασχολούν και τα οποία μέχρι τώρα δεν βλέπαμε πως  και γιατί συνδέονται» τόνισε μεταξύ άλλων  η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
‘Οπως υπογράμμισε η κ. Μητσοτάκη αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όλα μας τα προβλήματα είναι αλληλοσυνδεμένα. Κάποιοι θα πούνε ότι έχουμε θέμα με κρίση δημοκρατίας, κάποιοι άλλοι με κοινωνική συνοχή, κάποιοι θα μας μιλήσουν για την κλιματική κρίση. Όλα αυτά λοιπόν είναι το ίδιο πρόβλημα, είναι πρόβλημα αξιών, είναι πρόβλημα προτεραιοτήτων που βάζουμε σαν κοινωνία, είναι θέμα πολιτισμού, ανέφερε  τονίζοντας χαρακτηριστικά: Άραγε μετράμε τα σωστά πράγματα ή μήπως έχουμε κάνει λάθος στα πιο σημαντικά. Ας πάρουμε για παράδειγμα την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας φύσης. Δεν νοιάζεται η φύση για εμάς, ούτε τα άγρια ζώα. Εμείς έχουμε το πρόβλημα, εμείς σαν ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη προστατεύοντας τη φύση προστατεύουμε τη δικιά  μας ζωή» 
Από την πλευρά του ο Νίκος Χαραλαμπίδης επισήμανε ότι «πράγματα που θεωρούσαμε σωστά και δεδομένα -και τα οποία τα βλέπαμε ως πρόβλημα σε διαφορετικά κουτάκια το καθένα- ξαφνικά έρχεται αυτό το βιβλίο και με έναν απλό και φυσικό τρόπο τα συνδέει όλα μαζί. Για εμένα αυτή είναι η μαγεία αυτού του βιβλίου, είναι ένα βιβλίο που το διαβάζεις εύκολα και ας λέει βαριές αλήθειες. Μια από τις σκληρές αλήθειες, που βάζει με ευγενικό τρόπο, είναι πως πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε  να αναπτυσσόμαστε  χρησιμοποιώντας προς τα πάνω συνέχεια φυσικούς πόρους, ο πλανήτης έχει όρια» πρόσθεσε.  Τέλος ανέφερε πως σύμφωνα με το βιβλίο «λύσεις υπάρχουν, αρκεί να πάμε από το εγώ στο εμείς, είτε είμαστε πρόσωπα, είτε οργανωμένοι φορείς, είτε τοπική αυτοδιοίκηση, είτε κεντρική κυβέρνηση  και αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση» ανέφερε ο κ Χαραλαμπίδης.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα