back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο, για ρεύμα και καύσιμα

Διαβάστε επίσης

Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους πολίτες, την οικονομική πολιτική και τα πακέτα μέτρων που έρχονται μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης, λέγοντας πως ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

«Είναι ζητήματα που τα συζητάμε γενικά, όχι όμως μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο σχεδιασμός είναι κυβερνητικός τετραετίας. Είχαμε υποσχεθεί να μειώσουμε φόρους και νομίζω τα έχουμε καταφέρει σημαντικά σε αυτό το επίπεδο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως στην οικονομία διαφαίνεται μια καλή μεγάλη εικόνα, την οποία η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και έρχεται και παρεμβαίνει με μέτρα, όπως τα μέτρα στήριξης των 8,5 δισεκ. ευρώ.

«Όλοι πληρώνετε πολύ λιγότερους φόρους, το προσπερνάμε με ευκολία και κοιτάμε μόνο τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζω ότι, και φέτος η χώρα θα έχει έλλειμμα. Αν μεγαλώσει το έλλειμμα, η χώρα θα πρέπει να δανειστεί και οι πολίτες να το πληρώσουν», είπε σχολιάζοντας τις προτάσεις για περαιτέρω μειώσεις των φόρων και υπενθύμισε πως «τα χαμηλότερα εισοδήματα έχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:«Πηγαίνω κι εγώ σούπερ μάρκετ και βλέπω, βλέπω ότι στη βενζίνη υπάρχει μείωση 4-5%. Έχουμε μία εικόνα όλων των παραμέτρων, όλων των καταθέσεων, που αυξήθηκαν την τελευταία διετία. Σήμερα εξαντλήσαμε όλον το δημοσιονομικό χώρο. Τα 8,5 δις είναι το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στην Ευρώπη».

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τον Σεπτέμβριο «θα δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα, να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα, που αν ανέβει κι άλλο, θα έχουμε κι άλλες παρεμβάσεις και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Σε ερώτηση για το αν τα μέτρα θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «ο σχεδιασμός είναι σχεδιασμός τετραετίας. Στις 20 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης» και ξεκαθάρισε ότι, «δεν είμαστε κυβέρνηση των επιδομάτων, αλλά κυβέρνηση της μείωσης των φόρων».

Κληθείς να σχολιάσει, τέλος, τις παρεμβάσεις Ερντογάν, τις χαρακτήρισε «αδιανόητες», τονίζοντας πως «δεν θα γίνουν αποδεκτές» και συμπλήρωσε πως, «η χώρα έχει βάλει ένα κονδύλι 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της χώρας και νομίζω αυτό είναι πολύ καλό για την άμυνα της χώρας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα