back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δανία: Ψυχιατρικό ιστορικό είχε ο δράστης της επίθεσης με τους 3 νεκρούς

Διαβάστε επίσης

Η έρευνα για την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε ένοπλος μέσα σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά τέσσερις επικεντρώνεται στην ψυχική κατάσταση του 22χρονου Δανού, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος και ο οποίος είχε αναρτήσει βίντεο πριν από την πράξη του στα οποία εμφανιζόταν με όπλα και μιμούνταν χειρονομίες αυτοκτονίας.

Ο ύποπτος ήταν γνωστός στις ψυχιατρικές αρχές της χώρας και είχε στην κατοχή του ένα τουφέκι, πυρομαχικά και ένα μαχαίρι όταν συνελήφθη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, παρότι τα όπλα δεν θεωρείται ότι ήταν παράνομα, ο ύποπτος δεν έχει άδεια οπλοφορίας.

“Υπήρχε κάποιου είδους σκέψη και προετοιμασία (από τον ύποπτο) μέχρι την τέλεση αυτής της φρικτής πράξης”, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας της Κοπεγχάγης Ζόρεν Τόμασεν χωρίς να αναφερθεί σε πιθανά κίνητρα του υπόπτου καθώς είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

“Η εκτίμησή μας είναι ότι τα θύματα επιλέχτηκαν στην τύχη, ότι (η επίθεση) δεν είχε κίνητρο το φύλο ή κάτι άλλο”, είπε ο Τόμασεν.

Ο Τόμασεν πρόσθεσε ότι ο δράστης σκότωσε δύο 17χρονους -έναν άνδρα και μια γυναίκα- και έναν 47χρονο Ρώσο, ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος Δανίας.

Οι τέσσερις τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Δύο από αυτούς είναι σουηδοί πολίτες– ένας 50χρονος και μια 16χρονη– και οι άλλοι δύο είναι 19χρονοι Δανοί.

Ο Τόμασεν δεν είναι σε θέση να πει αν οι Σουηδοί είναι κάτοικοι Δανίας ή τουρίστες.

Ένας αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει το σημείο της επίθεσης, αλλά όχι από σφαίρες, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο 22χρονος Δανός, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση λίγο μετά την επίθεση, επέλεξε τα θύματά του “στην τύχη” και σύμφωνα με την αστυνομία η επίθεση δεν συνδέεται με την τρομοκρατία και ο ύποπτος δεν φέρεται να είχε συνεργούς.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας πως ο ύποπτος προσπάθησε να ξεγελάσει τους ευρισκόμενους στο εμπορικό κέντρο λέγοντάς τους ότι το όπλο του ήταν ψεύτικο ώστε να τον πλησιάσουν.

“Είχε αρκετά ψυχοπαθητική συμπεριφορά ώστε να κυνηγάει τους ανθρώπους, αλλά δεν έτρεχε”, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό DR.

‘Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας ότι είδαν πάνω από 100 ανθρώπους να τρέχουν προς την έξοδο του εμπορικού κέντρου όταν άρχισαν οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Η αστυνομία θεωρεί αυθεντικά τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν τον δράστη να ποζάρει με όπλα και να μιμείται χειρονομίες αυτοκτονίας ή να μιλάει για μια θεραπεία με ένα ισχυρό φάρμακο το οποίο συνταγογραφείται στην ψυχιατρική και “δεν λειτουργεί”.

Οι λογαριασμοί του στο Youtube και στο Instagram έκλεισαν στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το AFP.

Πολλά μέσα ενημέρωσης της Δανίας επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του υπόπτου που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, αλλά το όνομά του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η επίθεση σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο Fields, που βρίσκεται στη συνοικία Άμαγκερ περίπου στα μισά της διαδρομής από το κέντρο της πρωτεύουσας της Δανίας προς το αεροδρόμιό της.

Η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν καταδίκασε σε χθεσινή της ανακοίνωση την “βάρβαρη επίθεση”.

“Η όμορφη και συνήθως ασφαλής μας πρωτεύουσα άλλαξε μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου”, είπε.

Η επίθεση σημειώθηκε μια μόλις εβδομάδα μετά την επίθεση ενόπλου κοντά σε ένα γκέι μπαρ του Όσλο στη γειτονική Νορβηγία, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 21.

Τον Φεβρουάριο του 2015 δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στην Κοπεγχάγη σε μια σειρά από επιθέσεις με ισλαμιστικό κίνητρο.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα