back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Νέγκα: Πρωτόγνωρη εμπειρία η συμμετοχή μου στη Μήδεια

Διαβάστε επίσης

 

Η Γιώτα Νέγκα αυτό το καλοκαίρι έχει πρεμιέρα σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Δοκιμάζεται στο θέατρο σε ένα διαφορετικό πεδίο από το τραγούδι που ξέρει καλά και μας έχει συνηθίσει να την χαιρόμαστε τα τελευταία, αρκετά χρόνια .

Συμμετέχει στις παραστάσεις της Μήδειας του Ευριπίδη, σε διασκευή Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Το έργο θα περιοδεύσει στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής και σε ολόκληρη την Ελλάδα με αφετηρία το θέατρο Πέτρας στις 29 Ιουνίου.

Η Αθηνά Μαξίμου κρατά τον ομώνυμο τραγικό ρόλο, μετέχει ο Αναστάσης Ροϊλός, ενώ η Γιώτα Νέγκα μαζί με τη Μυρτώ Αλικάκη θα είναι οι δύο κορυφαίες του Χορού.

Η ίδια αισθάνεται εξαιρετικά χαρούμενη για αυτό το καινούργιο πράγμα που ήρθε στη ζωή της και μοιράστηκε τις σκέψεις της στη συχνότητα του Αθήνα 984 με την Τασούλα Επτακοίλη.

Ήταν όμως όντως κάτι που δεν είχε περάσει από το μυαλό της μέχρι τώρα;

«Αρκετά χρόνια το συζητούσα, ο Αιμίλιος είχε σκεφτεί πριν από χρόνια να ανεβάσει την Μήδεια και τώρα μπόρεσε να το κάνει. Όταν μου πρότεινε να πάρω μέρος δέχθηκα αμέσως. Ήταν λες και ήμουν προετοιμασμένη… Φοβήθηκα βέβαια, αλλά είμαι ανοιχτή σε πράγματα που δεν ξέρω … Με αφορμή τον κορονοϊό,  μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να πάω παρακάτω, να γνωρίσω και άλλα πράγματα… Η Μυρτώ Αλικάκη ανέλαβε τον λόγο κι εγώ το μέλος, δηλαδή το τραγούδι. Είναι μια έκφραση με δύο τρόπους, λειτουργούμε παράλληλα».

Και αν στην ιστορική διαδρομή η Μήδεια έχει αποτυπωθεί ως παιδοκτόνος, η τραγική γυναικεία προσωπικότητα που σκοτώνει τα παιδιά της, μάλλον πρόκειται για μια αποκομμένη πληροφορία διότι ο τραγικός ποιητής δεν θίγει μόνον αυτό. Ο Ευρυπίδης στο πολυεπίπεδο κείμενό του μιλά για την πατριαρχία και  τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στους ξένους. Μην ξεχνάμε ότι η Μήδεια στην ελληνική μυθολογία, ήταν κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη και της Ωκεανίδας Ιδυίας ή Εκάτης.

«Το κείμενο του Ευρυπίδη είναι σπουδαίο, αλλά δεν το είχα μελετήσει. Ειδικά το σημείο στο οποίο αναφέρεται στη γυναίκα είναι τόσο πατριαρχικό…με έβαλε σε σκέψεις κι είναι μοναδικός ο τρόπος που έχει μελοποιηθεί.
Ο Ευριπίδης, δεν έκανε την τραγωδία μόνο για να αναφερθεί στη παιδοκτονία, αλλά και για δείξει τη θέση της γυναίκας. Μας λέει ότι τα παιδιά ήταν έτσι κι αλλιώς χαμένα και μας δείχνει εκείνη την εποχή με έναν διαφορετικό, σκληρό τρόπο…
Και -δυστυχώς- η κοινωνία  δεν φαίνεται να έχει κάνει πολλά βήματα από τότε. Όσο κι αν μοιάζει τα πράγματα να  έχουν μεταβληθεί, επί της ουσίας, τίποτα δεν έχει αλλάξει…»

Η Γιώτα Νέγκα ξέρει πως θέατρο και τραγούδι συναντώνται σε πολλά, κοινά σημεία επαφής. Όμως, υπάρχει κάτι που, όπως λέει, αισθάνθηκε πρώτη φορά, ανεβαίνοντας στη σκηνή με τον Χορό. «Δεν έχω νιώσει ποτέ τόσο ΜΑΖΙ στη σκηνή».

Όσο για το πρόγραμμά της είναι πλήρες, με το ημερολόγιο της περιοδείας για τη Μήδεια να δείχνει παραστάσεις ανά την Ελλάδα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Η χαρά είναι μεγάλη. Φεύγουμε στις 5 Ιουλίου για τη Ρόδο κι από εκεί θα πάμε από την Πάτρα μέχρι τη βόρεια Ελλάδα για να κλείσουμε τον κύκλο τον Σεπτέμβριο φτάνοντας στην Αθήνα. Επίσης, θα επισκεφθούμε και την Κύπρο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα