back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Διαβάστε επίσης

Τα υποκαταστήματα μίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ και μίας τράπεζας όπου από την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, επισκέφτηκε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι μία σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους να μπορούμε να γνωρίζουμε, ως κράτος, πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας», ενώ πρόσθεσε ότι χάρη στις πρόνοιες του νεότευκτου συστήματος καταγράφονται οι ώρες της εξ αποστάσεως απασχόλησης και προστατεύεται το δικαίωμα στην αποσύνδεση, ώστε να αποφεύγεται κάθε κατάχρηση.

«Είναι μία από τις κατακτήσεις της εργατικής νομοθεσίας. Έχει συζητηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λίγες το έχουν κάνει. Εμείς το έχουμε θεσμοθετήσει, ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο εργαζόμενος ότι δεν θα καταχραστεί ο εργοδότης τον χρόνο του όταν αυτός δουλεύει από το σπίτι. Κάτι το οποίο συνέβαινε κατά κόρον για να είμαστε ειλικρινείς», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση εφαρμογής η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος 12μήνου.

«Είναι βέβαιο, καθώς αυτό το πρόγραμμα και αυτό το εργαλείο θα επεκταθεί σε υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ότι θα δώσει μία πολύ μεγάλη ασφάλεια στον εργαζόμενο να γνωρίζει ότι πραγματικά θα αμείβεται για τις ώρες τις οποίες έχει δουλέψει. Διότι, δυστυχώς, φαινόμενα καταστρατήγησης υπάρχουν ακόμα αρκετά. Και πια με αυτό το εργαλείο, οποιοσδήποτε επιθεωρητής εργασίας θα μπορεί να γνωρίζει αμέσως πόσο χρόνο πραγματικά έχει δουλέψει ο εργαζόμενος και αν πρέπει να βρίσκεται στην εργασία του τη στιγμή που τον ελέγχει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα