back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Γιατρομανωλάκης: Μόνον η αρχή, τα νέα μέτρα για τη στήριξη του πολιτισμού, θα ακολουθήσουν κι άλλα

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2022-O7-04

Στην πρωτοβουλία στήριξης του καλλιτεχνικού χώρου από το υπουργείο Πολιτισμού με νέα μέτρα και κίνητρα και για τους χειροτέχνες, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Εξειδικεύοντας το πλάνο δράσης του στον Αθήνα 984 και στην Τασούλα Επτακοίλη μίλησε μεταξύ άλλων για την παροχή κινήτρων στους καλλιτέχνες προκειμένου είτε να επαναδραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, είτε να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ενώ προανήγγειλε τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος του κλάδου.

«Ο πολιτισμός επλήγη πολύ από την οικονομική κρίση και την πανδημία κι εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε. Αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή, θα ακολουθήσει ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος των καλλιτεχνών, ώστε να ληφθούν υπόψιν όλες οι ιδιαιτερότητές του» είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και προβλέπουν απαλλαγή των καλλιτεχνών και χειροτεχνών από το τέλος επιτηδεύματος με παράλληλη επιδότηση του κύκλου εργασιών τους, ο κ Γιατρομανωλάκης τόνισε:

«Όσοι επαγγελματίες είχαν ανοιχτά βιβλία, αλλά τα έκλεισαν λόγω οικονομικής κρίσης δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος για 3 χρόνια, εφόσον τα ανοίξουν και πάλι. Επίσης, επιδοτείται ο κύκλος εργασιών τους μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ή το 30% του τζίρου τους.
Οι επαγγελματίες που διατηρούν ανοιχτά βιβλία θα δουν να μειώνεται ο φόρος επιτηδεύματος κατά 38% στα 400 ευρώ από 650 για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024».

Δίνοντας μια τάξη μεγέθους για τους ωφελούμενους εκτίμησε ότι στην 8ετία 2010 – 2018, δεκαοκτώ χιλιάδες άνθρωποι του πολιτισμού έκλεισαν τα βιβλία τους. Πρόσθεσε επίσης ότι «το συγκεκριμένο πλάνο και κάποια άλλα μέτρα για την επιδότηση δεξιοτήτων και υποδομών στον πολιτισμό έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης κι ο χρόνος υλοποίησής τους  συνδέεται  με αυτό. Όλα αυτά δεν έγιναν με το βλέμμα στις εκλογές… άλλωστε δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν…»

Σε ερώτηση πως αποτιμά την έως τώρα ανταπόκριση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο υφυπουργός Πολιτισμού απάντησε θετικά.
«Όλοι περιμέναμε αυτό το καλοκαίρι που συμπυκνώνει τρία καλοκαίρια μέσα του… Φέτος έχουμε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, αλλά και μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, διότι δεν υφίστανται μέτρα περιορισμού κι υπάρχει ευκολία για καλύτερο προγραμματισμό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα