13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Ιτέα και στο Άγιο Όρος – Σε ύφεση στην Ηλεία και στο Κρανίδι

Διαβάστε επίσης

Μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Ιτέα και στο Άγιο Όρος – Ελέγχονται σε Αχαΐα, Ζάκυνθο, Σχηματάρι, Άραξο και Κρανίδι.

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στην Ιτέα, από την οποία απομακρύνθηκαν προληπτικά οι κάτοικοι.

Το πράσινο φως για την εκκένωση της Βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα άμεσα, έδωσε αργά το απόγευμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και περιπολικά της ΕΛΑΣ, αλλά και πυροσβέστες απομάκρυναν με την δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησίαζε απειλητικά.

https://twitter.com/112Greece/status/1544020403194155009

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που εκκενώθηκε, καθώς προηγουμένως απομακρύνθηκαν και οι κάτοικοι από το χωριό Σερνικάκι.

Παρά το γεγονός ότι οι επίγειες, αλλά και οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται συνέχεια, η φωτιά έχει δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι φλόγες κινήθηκαν απειλητικά και προς επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προς ποιμνιοστάσια και οι πυροσβέστες δημιούργησαν φράγμα για να μην της επιτρέψουν να προχωρήσει.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος

Μάχη εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης.

Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα, ενώ νωρίτερα συνέδραμε στην κατάσβεση ελικόπτερο.

Η περιοχή είναι δύσβατη, κοντά στο σημείο όπου είχε ξεσπάσει φωτιά στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής, δεν απειλούνται μοναστήρια.

Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία

«Η εικόνα που παρουσιάζει απόψε η φωτιά στην Ηλεία είναι καλύτερη», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ‘καντηλάκια’, στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα , ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».

Όσον αφορά στις δύο αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η πρώτη σημειώθηκε στην περιοχή της Βάλμης και η δεύτερη κοντά στην Απιδούλα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».

Επίσης, ο αντιπεριφρειάρχης ανέφερε ότι «και για αύριο Τρίτη προβλέπονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την Ηλεία, αφού σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται στην υψηλή και πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου, λόγω ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 52 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, τη Ζάκυνθο, στο Σχηματάρι και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται. Στο Κρανίδι η εικόνα είναι καλή και εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί μέσα στη νύχτα.

Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και αύριο

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» σήμερα, όπως και αύριο Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1543909158533070848

Δημήτρης Πέρρος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα