14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Ζήτημα θανάτου και ζωής» των Ίρβιν και Μαίριλυν Γιάλομ

Διαβάστε επίσης

«Δεν αντέχω στη σκέψη πως θα πεθάνεις. Δεν μπορώ να χωνέψω την ιδέα ότι θα ζω σ’ έναν κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχεις εσύ».

Το 2019 η Μαίριλυν Γιάλομ διαγνώστηκε με καρκίνο. Συνειδητοποιώντας ότι φτάνει στο τέλος, προτείνει στον σύζυγό της Ίρβιν να γράψουν μαζί ένα βιβλίο που να καταγράφει όλες τις τελευταίες στιγμές τους. Η ώρα του τελικού αποχωρισμού έχει φτάσει και είναι αβάσταχτη, καθώς το αγαπημένο ζευγάρι μετράει εβδομήντα τέσσερα χρόνια κοινής ζωής, αναμνήσεων και εμπειριών, σε μία πορεία γεμάτη και αξιοθαύμαστη.

Ως τελευταίο κεφάλαιο, ως τελευταίο χορό, οι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και συγγραφείς μοιράζονται τις σκέψεις τους για τον φόβο του θανάτου, την αρρώστια, το δικαίωμα στην ευθανασία, το δράμα του αποχωρισμού των αγαπημένων σου προσώπων και πραγμάτων και την τραγικότητα του να αφήνεις πίσω σου έναν σύντροφο που δεν έχει μάθει να ζει χωρίς εσένα. Άκρως ειλικρινής και εξομολογητική, τρυφερά σπαρακτική, μα και αναπάντεχα λυτρωτική, η μαρτυρία των δυο τους θα μείνει ως ένας πολύτιμος οδηγός για τη διαδικασία του πένθους και ως ένα αναγκαίο μάθημα για το ότι θα πρέπει να αξιοποιούμε κάθε στιγμή της σύντομης ζωής μας, ώστε να μπορέσουμε να αντικρίσουμε πιο εύκολα το φινάλε μας, την οριστική έξοδο.

«Ξεχνώ συνέχεια πόσο μεγάλος είμαι, ξεχνώ ότι όλοι οι παλιοί συνάδελφοι και φίλοι έχουν πεθάνει κι ότι είμαι ο επόμενος στη σειρά. Συνεχίζω να ταυτίζομαι με τον νεαρό εαυτό μου, με το αγόρι που υπήρξα, ως τη στιγμή που η ωμή πραγματικότητα με επαναφέρει βίαια στην αλήθεια» (Ίρβιν Γιάλομ).

«Είναι τόσο δύσκολο να χωνέψω ότι όλα τα βιβλία και τα χαρτιά και τα αντικείμενα που αποτέλεσαν μέρος της ζωής μου θα έχουν ελάχιστη αξία για τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Για την ακρίβεια, το πιθανότερο είναι πως θα τους είναι βάρος. Ξέρω ότι θα τους κάνω χάρη αν πετάξω όσο γίνεται περισσότερα ‘πράματα’» (Μαίριλυν Γιάλομ).

Το «Ζήτημα θανάτου και ζωής» με υπότιτλο «Αγάπη, απώλεια και αυτό που έχει τελικά σημασία» των Ίρβιν και Μαίριλυν Γιάλομ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση Ευαγγελίας Ανδριτσάνου.

Κώστας Μοστράτος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα