back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλ. Τσίπρας για τη Στεγαστική Πολιτική: Με την παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα έχουμε μεγάλες διαφορές

Διαβάστε επίσης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς την «παράταξη της χρεοκοπίας» και καταλογίζοντάς την ευθύνη για την ενεργειακή και στεγαστική κρίση.

Μιλώντας σε εκδήλωσή του κόμματός του για το στεγαστικό πρόβλημα ανέφερε: «Με τη παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα, έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Η μεγαλύτερη όμως ίσως είναι ο τρόπος που ιεραρχούμε τις οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες. Η προσήλωσή μας στο Δημόσιο συμφέρον. Η προσήλωσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Υποστήριξε ότι από τον Αύγουστο του 2018 «που κάναμε πράξη τη δέσμευση και το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό, πετυχαίνοντας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα πίσω. Καταλόγισε στην κυβέρνηση τις αρνητικές πρωτιές στον πληθωρισμό, στους λογαριασμούς ρεύματος, στις τιμές των καυσίμων, στα είδη πρώτης ανάγκης. «Τίνος ευθύνη είναι η αρνητική πρωτιά στο μισθό και στα εισοδήματα; Τίνος ευθύνη είναι η αρνητική πρωτιά στην ακρίβεια της στέγης;», ρώτησε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Σε αυτή τη χώρα όπου ο μισθός τελειώνει τη 3η εβδομάδα και η ενεργειακή φτώχεια επανέρχεται δριμύτερη, η κυβέρνηση όχι μόνο παρακολουθεί αδρανής την έκρηξη των ενοικίων αλλά επιχαίρει και από πάνω για το ροντέο στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, του Airbnb. Θεωρώντας το, επενδυτικό φαινόμενο που συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Όταν από μια οικονομική δραστηριότητα κερδίζουν λίγοι αλλά χάνει η μεγάλη πλειοψηφία, εμείς δε τη θεωρούμε αναπτυξιακή. Τη θεωρούμε κερδοσκοπική και αντικοινωνική».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης τονίζοντας, ότι περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες.
Ο πρώτος άξονας αφορά στην αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με εγγύηση την κατοικία και προβλέπει:
Την κατάργηση του ακραία αντικοινωνικού Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ
Την επαναφορά της προστασίας τη κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή της τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, και την δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες.
Για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.
Για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στον έλεγχο της δραστηριότητας του Airbnb και την αντιμετώπιση της φούσκας ακινήτων.
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα «το πρόβλημα δεν το προκαλούν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα 2 ή 3 ακίνητα που διαθέτουν μέσω AirBnb. Το πρόβλημα είναι αυτό το καθεστώς άγριας δύσης, που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών, να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλοιώνοντας βίαια το χαρακτήρα των πόλεων.
Στο πλαίσιο αυτό ο Α. Τσίπρας πρότεινε:
Την απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Την απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και εως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.
Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3 – 4 μήνες ως airbnb».
Ο τρίτος άξονας είναι η προστασία του δικαιώματος των νέων στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή, το οποίο προβλέπει:
-Τον διπλασιασμό τόσο του επιδόματος όσο και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, ηλικίας 25-44 ετών.
Ο τέταρτος άξονας, στον οποίο βασίζεται συνολικά η Νέα Στεγαστική Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει μεταξυ άλλων:

Τη Δημιουργία Τράπεζας Στέγης
Η Τράπεζας Στέγης δημιουργείται από:
α) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα, κ.λπ.) για αγορά ή ενοικίαση.
β) κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες) για αγορά ή ενοικίαση. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
γ) κυρίως όμως από κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, που θα τους δοθεί από το κράτος.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:
‒ Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ
‒ Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο
‒ Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.
‒ Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη
‒ Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης

Γιώργος Κατσίγιαννης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα