back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαδηλώσεις στον Ισημερινό: Άρχισε η δίκη του ηγέτη των αυτοχθόνων Λεωνίδα Ίσα

Διαβάστε επίσης

Άρχισε χθες Δευτέρα στον Ισημερινό η δίκη του ηγέτη των αυτοχθόνων Λεωνίδα Ίσα, ο οποίος κατηγορείται πως οργάνωσε πολλούς αποκλεισμούς δρόμων κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στον Ισημερινό, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και η οικονομία του κράτους της Λατινικής Αμερικής να υποστεί ζημία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κατά επίσημους υπολογισμούς.

Η δίκη διεξάγεται στην κοινότητα Λατακούνγκα, 80 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Κίτο, όπου ο Λεωνίδας Ίσα, ο επικεφαλής της ισχυρής Συνομοσπονδίας Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), ο οποίος πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις, συνελήφθη τη 14η Ιουνίου. Αφέθηκε ελεύθερος 24 ώρες αργότερα υπό περιοριστικούς όρους και δικαστικό έλεγχο.

Ο ηγέτης των αυτοχθόνων, ο οποίος υπέγραψε την 30ή Ιουνίου τη συμφωνία με την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο με την οποία τερματίστηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις έπειτα από 18 ημέρες, ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Ραούλ Ιλακίτσε, τον έναν από τους συνηγόρους του, η δίκη, η οποία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, δεν αποκλείεται να διαρκέσει «αρκετές ημέρες», λόγω του αριθμού των μαρτύρων.

Το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητης δημόσιας αρχής αρμόδιας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε μέσω Twitter ότι αντιπρόσωποί της θα ήταν «παρόντες στην ακροαματική διαδικασία» και θα «παρακολουθήσουν» τη δίκη.

Ο Λεωνίδας Ίσα συνελήφθη για παρακώλυση των δημόσιων μεταφορών, ποινικό αδίκημα το οποίο επισύρει ποινή ως και δέκα ετών κάθειρξης, όμως η εισαγγελία κράτησε την κατηγορία για «παράλυση δημόσιας υπηρεσίας», δηλαδή αποκλεισμό δρόμων, που επισύρει ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Σύμφωνα με τις αρχές στη Λατακούνγκα, περίπου 2.000 αυτόχθονες συγκεντρώθηκαν ειρηνικά μπροστά στο δικαστήριο, το οποίο φυλασσόταν από την αστυνομία, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον ηγέτη τους.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις, με έξι νεκρούς και πάνω από 600 τραυματίες, παρέλυσε κυρίως το κέντρο του Κίτο, όμως αποκλεισμοί δρόμων έγιναν επίσης σε 19 από τις 24 επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές. Περίπου χίλιες πετρελαιοπηγές αποκλείστηκαν ή καταλήφθηκαν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, οι 18 ημέρες των διαδηλώσεων είχαν αποτέλεσμα η οικονομία να υποστεί ζημία 1 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ. Από το ποσό αυτό, «τα 775 εκατ. αντιστοιχούν στον ιδιωτικό τομέα και τα 225 εκατ. στον δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα στον πετρελαϊκό τομέα», είπε χθες Δευτέρα ο Γκιγιέρμο Αβεγιάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas.

Η παραγωγή πετρελαίου, που ανερχόταν σε 520.000 βαρέλια την ημέρα τη 12η Ιουνίου, την παραμονή της έναρξης των διαδηλώσεων, μειώθηκε στο μισό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Προχθές Κυριακή, αυξήθηκε ξανά στα 460.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.

Η συμφωνία που υπέγραψαν η κυβέρνηση και η CONAIE προέβλεπε μείωση των τιμών των καυσίμων, που πλέον εφαρμόζεται.

Η οργάνωση αυτή των αυτοχθόνων πρωτοστάτησε επίσης στο παρελθόν σε μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην πτώση τριών προέδρων του Ισημερινού από το 1997 ως το 2005, ενώ επικράτησε στο μπραντεφέρ με τον τότε πρόεδρο Λενίν Μορένο, που αναγκάστηκε να ακυρώσει την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων, που είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνησή του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα