back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η ώρα της απολογίας για τον αποκαλούμενο «ψευτογιατρό»

Διαβάστε επίσης

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της δίκης για τον αποκαλούμενο «ψευτογιατρό», έφτασε σήμερα η ώρα που ο βασικός κατηγορούμενος θα απολογηθεί για δώδεκα ανθρωποκτονίες και δεκατέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονιών ασθενών που έπασχαν από σοβαρές παθήσεις και τους υποσχέθηκε ότι θα μπορούσε να τους θεραπεύσει.

Ο κατηγορούμενος, γνωστός ως «Δόκτωρ Κόντος» μοιράζεται το εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας μαζί με άλλα 16 άτομα, μεταξύ αυτών γιατροί και μία μοναχή, οι οποίοι φέρονται να ενίσχυαν σε ασθενείς την πεποίθηση, ότι ο άνθρωπος που τους συστηνόταν ως διακεκριμένο ογκολόγος και νευρολόγος ήταν γιατρός με ιδιαίτερο επιστημονικό κύρος.

Συγκεκριμένα ο 49χρονος καλείται να λογοδοτήσει για κατηγορίες που αφορούν ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα, κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αποδεικτικής διαδικασίας πέρασαν από το βήμα του μάρτυρα δεκάδες μάρτυρες – συγγενείς των θυμάτων και θύματα του κατηγορούμενου – και κοινός παρονομαστής στις καταθέσεις των περισσοτέρων εξ αυτών ήταν η εκμετάλλευσης εκ μέρους του «Δρ. Κόντος» της πίστης τους και της εμπιστοσύνης που έτρεφαν σε πρόσωπα από το χώρο της εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας ο φερόμενος ως βασικός κατηγορούμενος, ο οποίος εμφανιζόταν ως διάσημος γιατρός με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, εν τέλει δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την ιατρική επιστήμη παραμικρή σχέση με την ιατρική.

Είχε όμως, κατά τις αφηγήσεις των μαρτύρων κατηγορίας ένα μεγάλο πλεονέκτημα: αυτό της πειθούς και με τη συνδρομή των συγκατηγορουμένων του φέρεται ότι κατάφερνε να πείθει τους ασθενείς του.

Σήμερα το δικαστήριο θα καλέσει στο βήμα τον 49χρονο αποκαλούμενο «ψευτογιατρό», που δήλωσε ενώπιον των αρχών “εμπειρικός βοτανολόγος”, να απολογηθεί για τα συγκλονιστικά πεπραγμένα του “Dr Kontos” που περιγράφονται στο κατηγορητήριο.

Ο εμφανιζόμενος ως διακεκριμένος ογκολόγος ή νευρο-ογκολόγος, υποσχόταν ίαση σε καρκινοπαθείς και ασθενείς με βαριές νοσήσεις σήμερα καλείται να λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θύματα του “Δόκτορος” είναι κυρίως καρκινοπαθείς, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που τους έπεισε πως θεραπεύεται πλήρως η ασθένεια τους, η περίπτωση ασθενούς που μετά από χειρουργείο σε ιδιωτική κλινική παρουσία του “δόκτορος Κόντος” για τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη λόγω πτώσης με αλεξίπτωτο, κατέστη σε ποσοστό 92% ανάπηρος.

Στην εν λόγω εγχείριση φαίνεται να είχε παρασταθεί και συγκατηγορούμενος του ,γιατρός, που υπήρξε πρώην υπουργός. Περιλαμβάνεται επίσης η περίπτωση 4χρονου αγοριού με μυική ατροφία, που οι γονείς του πείστηκαν να σταματήσουν την φαρμακευτική αγωγή που χορηγούνταν έως τότε στο παιδί.

Αποτέλεσμα ήταν το αγόρι να παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση, να ατονίσει πλήρως ο οργανισμός του και να καταρρεύσει, παραμένοντας έκτοτε σε αναπηρικό αμαξίδιο με 85% αναπηρία και “μη δυνάμενο να αυτοεξυπηρετηθεί”.

Τα θύματα στις περισσότερες περιπτώσεις πείθονταν πως ο “Δόκτορας Κόντος” είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας που ουσιαστικά “έχει εξουδετερώσει τον καρκίνο” με την μέθοδο που ακολουθεί ,πλην όμως “τον πολεμά η επιστημονική κοινότητα για λόγους οικονομικών συμφερόντων” και έτσι “εφαρμόζει τις θεραπείες του στην Ελβετία μόνο για ιδιαίτερα ευκατάστατους ασθενείς”.

Απολογούμενος ο 49χρονος ενώπιον του Ανακριτή , τον Ιούνιο του 2020, είχε ισχυριστεί πως δεν εξαπάτησε τα θύματα του και πως ουσιαστικά αυτό που έκανε ήταν να προσφέρει ποιοτικότερη επιμήκυνση ζωής: “προσέφερα θεραπευτικές υπηρεσίες ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδέχεται αυτές τις μεθόδους, προσέφερα θετικές, αν μη τι άλλο, υπηρεσίες Placebo.

Το ζητούμενο ήταν η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής, των κατά τα λοιπά, δυστυχώς, ετοιμοθάνατων ανθρώπων” ανέφερε χαρακτηριστικά σε υπόμνημα που είχε παραδώσει στον δικαστικό λειτουργό.

Ο “ Δόκτορας Κόντος” συμπλήρωσε τον περασμένο Δεκέμβριο 18 μήνες προσωρινής κράτησης για την δικογραφία που δικάζεται, ωστόσο παραμένει στην φυλακή καθώς σε βάρος του εκδόθηκε τον ίδιο μήνα νέο ένταλμα προσωρινής κράτησης, με ισχύ 12 μηνών, για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα