back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μεντβέντεφ: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 300-400 δολ. το βαρέλι

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η πρόταση, που φέρεται να έκανε η Ιαπωνία για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου γύρω στο μισό του σημερινού επιπέδου της, θα οδηγούσε σε σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση των τιμών πάνω από τα 300 ως 400 δολάρια το βαρέλι.

Σχολιάζοντας την πρόταση, η οποία φέρεται να διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως, ως αποτέλεσμα της εν λόγω πρότασης, η Ιαπωνία «δεν θα έχει ούτε πετρέλαιο ούτε αέριο από τη Ρωσία, ενώ δεν θα συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα LNG Σαχαλίνη-2».

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα διάταγμα, με το οποίο αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος αερίου και πετρελαίου Σαχαλίνη-2 στη ρωσική άπω ανατολή, μια κίνηση που θα μπορούσε να εξαναγκάσει τη Shell και τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsui & Co και Mitsubishi Corp να αποχωρήσουν.

Για να παραμείνουν στη νέα εταιρεία που πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη εταιρεία λειτουργίας, τη Sakhalin Energy Investment Company, οι ξένοι μέτοχοι πρέπει μέσα σε ένα μήνα να ζητήσουν μερίδιο από τη ρωσική κυβέρνηση.

Οι ηγέτες της Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να διερευνήσουν κατά πόσον είναι εφικτό να ορίσουν προσωρινά ανώτατα όρια τιμών εισαγωγής στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του πετρελαίου, σε μια απόπειρα να περιορίσουν τους ρωσικούς πόρους για τη χρηματοδότηση της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία.

«Θα υπάρχει σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και η τιμή του θα είναι πολύ υψηλότερη. Υψηλότερη ακόμη και από την προβλεπόμενη αστρονομική τιμή των 300-400 δολαρίων το βαρέλι», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μεντβέντεφ, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα