Σε μία ομιλία με ισχυρό φιλοευρωπαϊκό πρόσημο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρεμβεί σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιγράφοντας τη θέση και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας μέσα σε μία Ευρώπη που αλλάζει, τις εθνικές προκλήσεις και τους κοινούς μηχανισμούς που απαιτούνται για την αντιμετώπιση κρισιμότατων θεμάτων όπως η ενεργειακή κρίση.
Μετά από την ομιλία του πρωθυπουργού, στις 11:00 ώρα Ελλάδος, ο ίδιος θα απαντήσει σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων.
Προηγουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στις 11:00 με την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στο Στρασβούργο.
Στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός:
Παράλληλα, θα τονίσει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το… «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αφήνει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, γυρίζει σελίδα και βαδίζει στο μέλλον με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες και τις απανωτές κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει.
Η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να πραγματοποιήσει ιδιαίτερη αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή.
Έχοντας ολοκληρώσει, παράλληλα, έναν κύκλο διπλωματικής αντεπίθεσης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Πέραν των πρωτοβουλιών της Αθήνας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα θέματα της ειρήνης και της ασφάλειας ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ελληνική συμμετοχή και στήριξη στην κοινή δράση που οδήγησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , θέτοντας τη βάση για την συζήτηση που αφορά στην επιτακτική πλέον ανάγκη για κοινή και ενιαία αντιμετώπιση από την ΕΕ της ενεργειακής κρίσης . Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τα μέτρα της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την πρόταση για κοινές αγορές αποθεμάτων.
Εκτός από την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αναμένεται να στρέψει την ευρωπαϊκή προσοχή στην αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας . Οσον αφορά στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι η χώρα μας πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στη ρωσική εισβολή, η οποία αλλάζει το τοπίο στην Ευρώπη, όπως αναμένεται να επισημάνει.
Η παρουσία του πρωθυπουργού στο ευρωκοινοβούλιο θα έχει έντονο ελληνικό χρώμα καθώς αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από τους επικεφαλής αλλά και τα μέλη των ομάδων της Oλομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλευτικού σώματος.
Το λόγο θα λάβει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή αριστερά και ο Νίκος Ανδρουλάκης για λογαριασμό των Eυρωπαίων σοσιαλιστών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρόκειται να εκπροσωπήσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου όπου κύριος ομιλητής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημειώνουν ότι η σημερινή εμφάνιση του κ. Ανδρουλάκη συνάδει με τις δεσμεύσεις του επί μήνες για αντιπολίτευση αξιών και θέσεων με υλοποιήσιμες προτάσεις και όχι ανέξοδες κορώνες και εντάσεις.
Κατά τους ίδιους η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη θα είναι μια εθνική προγραμματική ομιλία, που δεν θα θυμίζει την τοξική αντιπαράθεση, όπως λένε, που συχνά καταγράφεται μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, σκοπεύει να αξιοποιήσει το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αναδείξει το διαφορετικό προοδευτικό πρόσημο και τις διαφορετικές προτεραιότητες που στο επίκεντρό τους έχουν την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, σε αντίστιξη με τις κυβερνητικές επιλογές.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνει αναλυτική αναφορά στις προτάσεις του για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, στην ανάγκη για προγράμματα κοινωνικής πολιτικής στέγασης, στο φορολογικό μείγμα που θα ανακουφίζει ρεαλιστικά τους μικρομεσαίους και τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα.
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά επιμένοντας σε μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής με το εμπάργκο όπλων σε πρώτη προτεραιότητα.