back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Σίδνεϊ πλήττεται για τέταρτη ημέρα από σφοδρές βροχοπτώσεις

Διαβάστε επίσης

Οι καταρρακτώδεις βροχές συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα σήμερα στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, επιδεινώνοντας τις πλημμύρες στο Σίδνεϊ όπου χιλιάδες κάτοικοι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Περίπου 50.000 άνθρωποι στη Νέα Νότια Ουαλία –κυρίως στα δυτικά προάστια του Σίδνεϊ– έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων διέσωσε 22 ανθρώπους τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Οι πλημμύρες, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε περίπου 19.000 νοικοκυριά.

Η Αυστραλία επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή και στη χώρα καταγράφονται τακτικά περίοδοι ξηρασίας, καταστροφικές δασικές πυρκαγιές αλλά και ολοένα πιο έντονες πλημμύρες.

«Το Σίδνεϊ δεν είναι εκτός ελέγχου, τώρα δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε», τόνισε η Καρλίν Γιορκ αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας Ντόμινικ Πέροτετ κάλεσε τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις εντολές εκκένωσης, λέγοντας ότι «το συμβάν κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει κηρύξει κατάσταση φυσικής καταστροφής σε 23 περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, αποδεσμεύοντας βοήθεια για τους πληγέντες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα σήμερα έπειτα από περιοδεία του στην Ευρώπη, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές αύριο Τετάρτη με τον Πέροτετ.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις έπεσαν στο ήδη νωπό έδαφος από προηγούμενες βροχές, γεγονός που προκάλεσε τη γρήγορη άνοδο των νερών, κυρίως στα δυτικά προάστια του Σϊδνεϊ.

Πολλοί κάτοικοι που πλήττονται τώρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν πληγεί από τις πλημμύρες του 2021 και του Μαρτίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι.

«Είναι τόσο ξαφνικό που δεν μπορείς καν να βγεις από το σπίτι σου τόσο γρήγορα, δεν προλαβαίνεις καν να μετακινηθείς», δήλωσε η Τζένι Λι, μια κάτοικος του Σέινς Παρκ, δυτικό προάστιο του Σίδνεϊ.

«Είναι οι χειρότερες πλημμύρες που έχω δει ποτέ», σχολίασε ο Τάιλερ Κάσερ που μένει στο προάστιο Ουίνδσορ και αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του με κανό.

Μεγάλος όγκος νερού υπερχείλισε από το φράγμα Γουαραγκάμπα, το οποίο παρέχει πόσιμο νερό στο Σίδνεϊ.

Η ένταση των βροχοπτώσεων έχει μειωθεί σε κάποιες περιοχές του Σίδνεϊ, όμως οι προειδοποιήσεις για πλημμύρες αναμένεται ότι θα παραμείνουν σε ισχύ για πολλές ημέρες, προειδοποίησε η Τζέιν Γκόλντινγκ της μετεωρολογικής υπηρεσίας της πολιτείας.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα