17.1 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

17.1 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Μαλί: Δύο Αιγύπτιοι κυανόκρανοι νεκροί στον βορρά

Διαβάστε επίσης

Δύο μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου που υπηρετούσαν στην ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί (MINUSMA) σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε κυανόκρανοι, ανάμεσά τους Αιγύπτιοι, τραυματίστηκαν χθες Τρίτη όταν εξερράγη νάρκη στο βόρειο τμήμα της χώρας, που λυμαίνονται ομάδες τζιχαντιστών, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Χθες το πρωί «τεθωρακισμένο όχημα, μέρος οχηματοπομπής επιμελητείας της MINUSMA, έπεσε σε νάρκη στον άξονα Τεσαλίτ – Γκαό», ανέφερε ο Οργανισμός σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι δύο αιγύπτιοι κυανόκρανοι σκοτώθηκαν περίπου εξήντα χιλιόμετρα από την Γκαό. «Στάλθηκε επιτόπου δύναμη ταχείας αντίδρασης και οι τραυματίες απομακρύνθηκαν» από εκεί, κατά την ίδια πηγή.

Με ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, τα δεκαπέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδίκασαν με τον πιο σθεναρό τρόπο την επίθεση».

Αξίωσαν από τη «μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί να διενεργήσει ταχεία έρευνα για την επίθεση εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης» και «να προσαγάγει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης», καθώς και να ενημερώνει τη χώρα που συνεισέφερε τους πεσόντες κυανόκρανους για την «πρόοδο» της έρευνας.

Το Συμβούλιο επέσεισε επίσης την απειλή κυρώσεων σε βάρος όλων όσοι συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε επιθέσεις εναντίον κυανόκρανων, θυμίζοντας πως «μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζονται το όπλο επιλογής των τζιχαντιστών, εναντίον τόσο των κυανόκρανων, όσο και εναντίον του στρατού του Μαλί. Από τη φύση τους, σκοτώνουν επίσης πολλούς άμαχους.

Η MINUSMA, που αριθμεί περίπου 13.000 στρατιωτικούς, δημιουργήθηκε το 2013 για να υποστηρίξει την πολιτική διαδικασία στο Μαλί. Είναι η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ που έχει υποστεί μακράν τις περισσότερες απώλειες. Συνολικά, 177 κυανόκρανοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια.

Την 29η Ιουνίου, το ΣΑ παρέτεινε την εντολή της για ακόμη έναν χρόνο.

Ο αριθμός των απωλειών της MINUSMA φέτος έχει φθάσει τις δέκα. Οκτώ κυανόκρανοι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη νάρκη στην περιφέρεια Τιμπουκτού την 23η Ιουνίου.

Φτωχή χώρα στην καρδιά του Σαχέλ, το Μαλί γνώρισε δυο στρατιωτικά πραξικοπήματα τον Αύγουστο του 2020 και τον Μάιο του 2021. Η πολιτική κρίση προστέθηκε στην ολοένα σοβαρότερη κρίση ασφαλείας από το 2012, όταν ξέσπασαν εξεγέρσεις τζιχαντιστών και αυτονομιστών στον βορρά.

Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά το αφρικανικό κράτος τερμάτισε τη συνεργασία με τη Γαλλία και τους εταίρους της, στρεφόμενη στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της δράσης των τζιχαντιστών, που εξαπλώθηκε στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Η σύρραξη στο Μαλί έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πολίτες και αντιμαχόμενους, κι έχει ξεριζώσει εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα