back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άμεση απομάκρυνση Τζόνσον θέλει το κόμμα του

Διαβάστε επίσης

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει χάσει την δημοτικότητα και, κυρίως, την εμπιστοσύνη στο κόμμα του σε τέτοιο βαθμό που όλο και περισσότερα μέλη των Tories εκφράζουν την απροθυμία τους να περιμένουν έως το φθινόπωρο για την απομάκρυνσή του.

Ανάμεσά τους, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Τζον Μέιτζορ, ο οποίος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Tories, τονίζει ότι η παραμονή τού Τζόνσον για τρεις ακόμη μήνες στην πρωθυπουργία, ενώ έχει χάσει τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, της κυβέρνησης και του κόμματος, δεν είναι βιώσιμη, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός διατηρεί την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Κάποιοι θα πουν ότι θα τον περιορίσει το υπουργικό συμβούλιο. Επισημαίνω, όμως, ότι το προηγούμενο (υπουργικό συμβούλιο) δεν τα κατάφερε”. Ο Μέιτζορ αναφέρει δύο πιθανές λύσεις. Η πρώτη, να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντόμινικ Ράαμπ, έως ότου εκλεγεί νέος πρόεδρος στο κόμμα. Η άλλη λύση, να αλλάξει ο κανονισμός, ώστε να εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος από τα μέλη του κοινοβουλίου και, εν συνεχεία, να εγκριθεί αυτό το πρόσωπο και από τα μέλη του κόμματος.

Και η αντιπολίτευση, το κόμμα των Εργατικών, ζητά την άμεση απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι θα επιδιώξουν να επιτύχουν μία δεύτερη ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής στη βουλή.

Η ονοματολογία για την διαδοχή του Τζόνσον, πάντως, έχει ξεκινήσει, με την προσοχή να στρέφεται σε αρκετά πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου, όπως η Λιζ Τρας, υπουργός Εξωτερικών, η οποία αυτές τις ημέρες της κορύφωσης της κρίσης έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ, ο Μπεν Ουάλας, υπουργός Άμυνας, ο οποίος είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο δημοφιλέστερος για την ηγεσία των Tories, o Ρίσι Σουνάκ και ο Σαγίντ Τζαβίντ, οι δύο υπουργοί που με τις παραιτήσεις τους ξεκίνησαν την ανταρσία εναντίον του Τζόνσον, ο Μάικλ Γκόουβ και ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου αποτελείται από αρκετές φάσεις. Στόχος είναι να προκριθούν οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους, από τους οποίους ο επικρατέστερος θα αναδειχθεί νικητής και θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα