18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συναγερμός: Απομακρύνεται ο στόχος να τερματιστεί η πείνα στον κόσμο έως το 2030

Διαβάστε επίσης

«Πρέπει να ηχήσουμε συναγερμό»: ο στόχος να εξαλειφθεί η πείνα στον κόσμο ως το 2030 απομακρύνεται επικίνδυνα, προειδοποίησαν χθες Τετάρτη στον ΟΗΕ πέντε διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι εργάζονται για τη διατροφική ασφάλεια, σκιαγραφώντας ιδιαίτερα «μελανό πίνακα» για το 2021, ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ελπίζαμε πως σήμερα ο κόσμος θα είχε ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλ’ αυτή συνεχίζει να είναι εδώ» κι επιδεινώνεται εξαιτίας των ένοπλων συρράξεων και άλλων ανθρωπιστικών κρίσεων, διαπίστωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο Τσου Ντονγκγιού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη.

«Από 702 ως 828 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την πείνα το 2021», ή περίπου το 9,8% του παγκόσμιου πληθυσμού, συνοψίζουν σε κοινή έκθεσή τους ο FAO, το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 46 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2020 και κατά 150 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019, τα δύο χρόνια που σημαδεύτηκαν από την πανδημία και τη διαρκή αποδυνάμωση των συστημάτων τροφίμων.

«Ο κόσμος απομακρύνεται από τον στόχο του να εξαλείψει την πείνα, τη διατροφική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό σε όλες τις μορφές του ως το 2030», προειδοποιεί ο FAO, αναφερόμενος στον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ «Πείνα μηδέν».

Κάπου 670 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να συνεχίζουν να υποφέρουν από την πείνα περί το τέλος της δεκαετίας, αριθμός «παρόμοιος με το 2015», όταν είχε οριστεί ο στόχος αυτός από τη διεθνή κοινότητα.

Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ως τότε, «όλες οι προσπάθειές μας το μόνο που θα έχουν επιτύχει θα είναι να μετριαστεί ο αντίκτυπος των μεγάλων κρίσεων που βιώσαμε», προειδοποίησε ο πρόεδρος του IFAD, ο Ζιλμπέρ Ουνγκμπό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πέντε διεθνείς οργανισμοί «ηχούν συναγερμό» μπροστά στην «εντατικοποίηση των βασικών κινητήρων της διατροφικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού: των συρράξεων, των ακραίων καιρικών φαινομένων και των οικονομικών σοκ».

Σοκ που θα έρθουν

«Το ζήτημα δεν είναι εάν θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες στο μέλλον», συμπεραίνουν, «αλλά το να λάβουμε πιο τολμηρά μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών σοκ», όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που εγείρει προσκόμματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και απογειώνει τις τιμές.

«Αν είχαμε καταφέρει να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο στο παρελθόν, ο πόλεμος δεν θα είχε τόσο καταστροφικό αντίκτυπο όσο σήμερα», στηλίτευσε στη δική του παρέμβαση ο διευθυντής του ΠΕΠ, ο Ντέιβιντ Μπίζλι.

«Χρειαζόμαστε πολιτική λύση άμεσα στην Ουκρανία», πρόσθεσε, προκειμένου αγροτικά προϊόντα που παραμένουν αποκλεισμένα στα ουκρανικά λιμάνια – εκτιμάται ότι πρόκειται για 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών – να μπορέσουν «να πωληθούν ξανά στην αγορά».

Το Κέρας της Αφρικής (Σομαλία, Κένυα, Αιθιοπία) γνωρίζει παράλληλα μια από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και πάνω από 40 χρόνια, που αποδεκατίζει κοπάδια και καλλιέργειες κι απειλεί να προκαλέσει λιμό που θα πλήξει πάνω από 16 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Μια από τις προκλήσεις είναι η αναπτυξιακή βοήθεια, μολονότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να καλύψει από μόνη της» τις ανάγκες, σημείωσε ο Ζιλμπέρ Ουνγκμπό. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να προσφέρουν «περισσότερα κίνητρα» για να ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα να υποστηρίξει την καινοτομία και τη μεταμόρφωση των συστημάτων αγροτικής παραγωγής.

Ευρύτερα, 2,3 δισεκ. άνθρωποι υπέφεραν από οξεία ή μετριασμένη διατροφική ανασφάλεια κάποια στιγμή το 2021, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή τροφή ή αντιμετώπισαν δυσκολίες να τραφούν κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων.

Στην πλειονότητά τους, ζουν σε αγροτικές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών, ιδιαίτερα στην Ασία και στην Αφρική, διευκρίνισε ο πρόεδρος του IFAD.

«Το πιο σοκαριστικό σε αυτή την κατάσταση είναι πως η κυριότερη αιτία (του λιμού) δεν είναι τόσο κάποιο παγκόσμιο έλλειμμα στην παραγωγή, όσο το βαθιά άνισο και μη ισορροπημένο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων», σχολίασε με ανακοίνωσή του το γαλλικό παράρτημα της ΜΚΟ Oxfam.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα