back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Πολλές πυρκαγιές στο νότο-Πορτογαλία: Πυρκαγιές και καύσωνας

Διαβάστε επίσης

Καθώς ενισχύονται από τις “ακραίες καιρικές συνθήκες”, με έναν ισχυρό βόρειο-βορειοδυτικό άνεμο και εδάφη που έχουν πληγεί από πρόωρη ξηρασία, πολλές πυρκαγιές σάρωσαν τις τουριστικές περιοχές της νότιας Γαλλίας το απόγευμα, υποχρεώνοντας τους πυροσβέστες να αναπτύξουν δύναμη εκατοντάδων ανδρών και πολλά αεροπορικά μέσα.

Στην καταπράσινη οροσειρά Σεβέν, βόρεια του Γκαρ, μια φωτιά “με πολύ δυσμενή εξέλιξη” “σε πυκνή βλάστηση”, προς τον απομακρυσμένο οικισμό Μπορντεζάκ, ανησύχησε τους πυροσβέστες αργά το απόγευμα, ενώ ήδη έχουν ήδη καεί αρκετές χιλιάδες στρέμματα.

“Δεν είναι απίθανο να πληγούν από τη φωτιά σπίτια των κοινοτήτων που βρίσκονται στην άκρη του δάσους”, προειδοποίησε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Στην ίδια περιοχή, 120 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν μια πυρκαγιά που ξέσπασε στην κοινότητα Ζενεράκ, νωρίς το απόγευμα, η οποία έχει ήδη καταστρέψει 1.500 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και πεύκων.

Στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου συρρέουν οι πρώτοι τουρίστες στην αρχή των καλοκαιρινών διακοπών, περίπου 35 πυρκαγιές χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας από τους πυροσβέστες του νομού Μπους-ντι-Ρον, και συγκεκριμένα στην Αρλ, γύρω στο μεσημέρι, μια φωτιά ξεκίνησε από τα καλαμιές και θάμνους.

Οι άνεμοι έφθασαν έως τα 85 χλμ. την ώρα σήμερα στον Μπους-ντι-Ρον όπου οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στις 25 οροσειρές του νομού.

Η Πορτογαλία, που μαστίζεται από ξηρασία εδώ και έναν μήνα, θα βρεθεί αντιμέτωπη από αύριο από ένα κύμα καύσωνα και τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. «Η κυβέρνηση θα εκδώσει μια προειδοποίηση με στόχο να περιοριστεί κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον πληθυσμό», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Ζοσέ Λουίς Καρνέιρο, μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας.

Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού, που θα ισχύει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα επιτρέψει στις αρχές «να κινητοποιήσουν τα αναγκαία μέσα» για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο υπουργός.

Περίπου χίλιοι πυροσβέστες προσπαθούσαν μέχρι αργά απόψε να θέσουν υπό έλεγχο τρεις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην κεντρική και τη βόρεια Πορτογαλία, στις περιφέρειες Σανταρέμ, Αβέιρο και Γκουάρντα. Η μετεωρολογική υπηρεσία (IMPA) προβλέπει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Πέμπτη. Στις ζώνες που βρίσκονται μακρύτερα από τις ακτές, στα νότια και στις κοιλάδες του Τάγου και του Ντούρου, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς και σε κάποιες περιοχές ακόμη και τους 42.

«Προβλέπουμε ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή» ανέφερε ο μετεωρολόγος Ζορζέ Πόντε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμώντας ότι «μπορεί να σπάσουν ρεκόρ» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα