back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Άρντερν επέκρινε την “αποτυχία” του ΟΗΕ να εμποδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν επέκρινε σήμερα «την αποτυχία» του ΟΗΕ να εμποδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επέβαλε «την ανήθικη» στάση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Άρντερν, που έχει επικρίνει επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο που έχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία), επανέλαβε την έκκλησή της για μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ.

«Η αποτυχία» του ΟΗΕ στο θέμα της Ουκρανίας οφείλεται στο δικαίωμα βέτο που έχει η Μόσχα, εκτίμησε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός σε ομιλία της στο Lowy Institute στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία χρησιμοποίησε την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να επιβάλει μια «ανήθικη θέση έπειτα από έναν ανήθικο και παράνομο πόλεμο».

«Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ ώστε να μην αναγκαζόμαστε να βασιστούμε σε συγκεκριμένες χώρες να επιβάλλουν τις δικές τους κυρώσεις», επεσήμανε η Άρντερν, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Παράλληλα ζήτησε να δοθούν οι πόροι που χρειάζεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε να εξετάσει και να δικάσει τυχόν εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα