back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καζακστάν: Ο πρόεδρος Τοκάγεφ αναζητεί εναλλακτικές οδούς για το πετρέλαιο της χώρας

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ- Γιομάρτ Τοκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα διαφοροποιήσει τις οδούς από τις οποίες προμηθεύεται πετρέλαιο, αφού ρωσικό δικαστήριο ζήτησε από την Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας (CPC) να αναστείλει τη δραστηριότητα του αγωγού για 30 ημέρες.

Ο Αγωγός της Κασπίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς παγκοσμίως και διοχετεύει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα. Η αναστολή των δραστηριοτήτων της θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία αντιμετωπίζει ήδη τα μεγαλύτερα προβλήματα στις προμήθειες μετά το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο τη δεκαετία του 1970.

Ο Τοκάγεφ, ο οποίος έχει προσπαθήσει να διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, τη Δύση και την Κίνα, ζήτησε να ξεκινήσει μελέτη για την κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού κατά μήκος της Κασπίας θάλασσας, ένα έργο που έχει προταθεί και στο παρελθόν και το οποίο θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Καζακστάν επισήμανε ότι η βελτίωση των υποδομών των λιμανιών στην Κασπία είναι «στρατηγικής σημασίας» για τη χώρα.

Το Καζακστάν, που εξαρτάται κατά πολύ από τα ορυκτά καύσιμα, βασίζεται στους ρωσικούς αγωγούς για τις εξαγωγές του προς την Ευρώπη.

Χθες, Τετάρτη, ρωσικό δικαστήριο της πόλης Νοβοροσίσκ ζήτησε την αναστολή των δραστηριοτήτων του αγωγού CPC, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου, επικαλούμενο προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα