back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία των Τόρις – Παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον  ανακοίνωσε την παραίτηση του από την ηγεσία των Συντηρητικών ενώ η πρωτοφανής πολιτική κρίση που έχει ενσκήψει στο Λονδίνο οδήγησε τουλάχιστον 53 στελέχη της κυβέρνησης του στην έξοδο, προκαλώντας παράλυση στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του στην οδό Ντάουνινγκ. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ετοίμασε λίστα στελεχών που θα καταλάβουν τις θέσεις όσων έχουν παραιτηθεί στον ανώτερο κυβερνητικό μηχανισμό.

«Είναι σαφής η πρόθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας να αρχίσει η διαδικασία αλλαγής της ηγεσίας του κόμματος. Ο λόγος δεν είναι ότι ήθελα να το κάνω, καθώς προτιμούσα να συνεχίσω το έργο μου για το οποίο είμαι και ιδιαιτέρως υπερήφανος. Είναι επώδυνο που δεν μπορώ να δω την ολοκλήρωση του έργου μου και της θητείας μου, αλλά στην πολιτική κανείς δεν είναι αναντικατάστατος», δήλωσε.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της διαδοχής, ανακοίνωσε. «Προσπάθησα να πείσω τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να συνεχίσουμε, αλλά η αίσθηση της αγέλης ήταν κυρίαρχη», είπε με έντονη δυσφορία.

«Θέλω να πω στον λαό της Ουκρανίας επίσης ότι θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε για όσο χρειαστεί», είπε και πρόσθεσε «Ξέρω ότι θα υπάρχουν πολλοί που θα ανακουφιστούν, ενώ άλλοι θα απογοητευθούν που αποχωρώ από την καλύτερη δουλειά στον κόσμο, την πρωθυπουργία».

Σύμφωνα με το BBC, το Συντηρητικό Κόμμα (που κυβερνά εδώ και 12 συνεχή χρόνια τη Βρετανία) θα έχει τώρα δύο εβδομάδες ώστε να συλλέξει υποψηφιότητες, να καταλήξει στους δύο επικρατέστερους και να τους θέσει στην επιλογή των μελών των «Τόρις», πριν τη θερινή διακοπή.

Έπειτα από ημέρες προσπαθειών για παραμονή στην πρωθυπουργία , ο Μπόρις Τζόνσον εγκαταλείφθηκε ακόμη και από τον υπουργό Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις χθες Τετάρτη. «Αυτό δεν είναι βιώσιμο και τα πράγματα απλώς θα χειροτερέψουν: για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για όλη τη χώρα», έγραψε στο Twitter. «Πρέπει να κάνετε το σωστό και να φύγετε τώρα».

Σύμφωνα με το BBC και την εφημερίδα Guardian ο Μπόρις Τζόνσον  ασκεί πιέσεις να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο, όταν αναμένεται να διεξαχθεί η αναμέτρηση για την ηγεσία των Συντηρητικών. Αν ο Τζόνσον δεν παραιτηθεί νωρίτερα, οι εσωκομματικές διαδικασίες έχουν κινηθεί για μια νέα ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα με το ερώτημα της καθαίρεσης την ερχόμενη Τρίτη. Το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή υπολόγισε χθες ότι σε αυτή τη περίπτωση θα λάμβανε μόνο 65 ψήφους υπέρ από τους συνολικά 360 Συντηρητικούς βουλευτές.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργία είναι το ύστατο διαπραγματευτικό χαρτί του Μπόρις Τζόνσον θεωρείται όμως απίθανο να του επιτραπεί η παραμονή στην πρωθυπουργία και αναμένεται να αντιμετωπίσει νέες  έντονες πιέσεις από το υπουργικό συμβούλιο και τους βουλευτές του να ανοίξει το δρόμο σε έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό, όπως ο Ντόμινικ Ράαμπ.  Δύο πρώην υπουργοί δήλωσαν ήδη ότι δεν ήταν δυνατό να μείνει ο Τζόνσον μέχρι το φθινόπωρο. Όπως παραθέτει ο Guardian ο πρώτος είπε «πρέπει να φύγει απόψε. Ο Ράαμπ πρέπει να αναλάβει» και ο δεύτερος πρόσθεσε: «Πρέπει να παραδώσει τις σφραγίδες του αξιώματος σήμερα και να φύγει, ώστε να έχουμε έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό».  

Με πρότασης μομφής απειλούν οι Εργατικοί εάν ο Τζόνσον παραμείνει στην πρωθυπουργία 

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα καταθέσει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αν το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού δεν τον ξεφορτωθεί αμέσως, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

“Το δικό του κόμμα συμπέρανε εντέλει ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία”, σημειώνει ο Στάρμερ.

“Αν δεν τον ξεφορτωθούν, τότε το Εργατικό (Κόμμα) θα επέμβει για το εθνικό συμφέρον και θα καταθέσει πρόταση μομφής διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον πρωθυπουργό να μένει αγκιστρωμένος για μήνες και μήνες”, τονίζει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Πολιτική και κυβερνητική παράλυση 

Η Βρετανία βρίσκεται εδώ και ημέρες στην δίνη μιας, άνευ προηγουμένου. Από χθες κάθε λίγα  λεπτά της ώρας ένα στέλεχος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον δηλώνει παραίτηση ζητώντας από τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τα ηνία της χώρας πριν να είναι αργά για το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών.

Υπουργοί, υφυπουργοί, αξιωματούχοι, σύμβουλοι υπουργείων υπέβαλλαν την παραίτησή τους δείχνοντας έτσι την αντίθεσή τους στον πρωθυπουργό που αρνήθηκε εμμονικά να αποδεχθεί ότι πλέον δεν ελέγχει το Συντηρητικό Κόμμα και θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρωί παραιτήθηκε ο υπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκειμένου “να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας”.

“Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και στη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός”, έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

Είχαν προηγηθεί σήμερα οι παραιτήσεις, του  υπουργού  αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις, της υφυπουργού Οικονομικών Έλεν Γουάτελι, του υφυπουργού Επιστήμης Τζορτζ Φρίμαν, του υφυπουργού αρμόδιου για τις συντάξεις Γκάι Όπερμαν και τον υφυπουργό Πολιτισμού Κρις Φίλιπ.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς και ο υπουργός Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Κουάζι Κβάρτενγκ ήταν μεταξύ των υψηλόβαθμων προσωπικοτήτων που δήλωσαν πως έχει τελειώσει ο χρόνος για τον Τζόνσον.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον αντιμετωπίζει  πραγματικό κίνδυνο να καταρρεύσει  παρότι ο «τραυματισμένος» πρωθυπουργός της Βρετανίας επιτέθηκε χθες , αποπέμποντας τον Μάικλ Γκόουβ- ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών- σε μια κίνηση που ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε «εκδίκηση» για την προσπάθειά του να απομακρύνει τον πρωθυπουργό και μια προηγούμενη πράξη της προδοσίας.

Ο υφυπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς παραιτήθηκε  διαμηνύοντας  ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας». «Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και στη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός», έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

Επίσης, ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τις συντάξεις Γκάι Όπερμαν υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας ότι η απροθυμία του πρωθυπουργού να παραιτηθεί δεν του έχει αφήσει καμία άλλη επιλογή.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κρις Φίλιπ παραιτήθηκε και εκείνος με τη σειρά του έχοντας προηγουμένως ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Περισσότεροι από 50 υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει την παραίτησή τους από χθες, Τετάρτη, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, πάντως, να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Ο Τζόνσον  μέχρι σήμερα το πρωί δεν παραιτείτο 

Η χθεσινή ημέρα πέρασε στην ιστορία των βρετανικών κοινοβουλευτικών χρονικών ως η ημέρα με τις περισσότερες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών και ο Μπόρις Τζόνσον ως ο πολιτικός που συνέχιζε να θεωρεί ότι είναι πρωθυπουργός, έστω και χωρίς κυβέρνηση. Αν ο Τζόνσον δεν παραιτηθεί νωρίτερα, οι διαδικασίες έχουν κινηθεί για μια νέα ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα με το ερώτημα της καθαίρεσης την Τρίτη.

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι εκλογές», είχε δηλώσει ο Τζόνσον το μεσημέρι, ενώ οι παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και άλλων στελεχών είχαν φθάσει τις 27. Το ίδιο επανέλαβε το βράδυ στους υπουργούς που πήγαν να τον δουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας του να αποχωρήσει, ενώ ενδιαμέσως οι παραιτήσεις είχαν ανέλθει στις 37.

Παροτρύνσεις

Πιστοί σύμμαχοί του, όπως η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, τον παρότρυναν να κάνει ο ίδιος το βήμα με αξιοπρέπεια, εφόσον έχει χάσει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ο Τζόνσον ακολούθησε τη μάταιη συμβουλή της Μάργκαρετ Θάτσερ, αρνούμενος να δει τους υπουργούς όλους μαζί και προτιμώντας να τους καλέσει έναν προς έναν. Την ίδια τακτική είχε μετέλθει και η σιδηρά κυρία της βρετανικής πολιτικής όταν ζητούσε την εμπιστοσύνη των υπουργών της, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία που έθεσε τέρμα στην πρωθυπουργία της.

Το τελεσίγραφο παραίτησης στον Μπόρις Τζόνσον που απηύθυναν χθες οι Τόρις καθώς και η βροχή από καταγγελίες και παραιτήσεις υπουργών κατακλύζουν τα πρωτοσέλιδα στον βρετανικό Τύπο. «Απελπισμένος» και καθοδηγούμενος από «ψευδαισθήσεις» η ετυμηγορία του Guardian σχολιάζοντας τη προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να παραμείνει στην εξουσία. Για «θανάσιμο τραυματισμό» κάνει λόγο η Daily Telegraph, ενώ οι Times αναφέρουν πως «μάχεται για την επιβίωσή του». Άνευ προηγουμένου ήταν η χθεσινή μέρα για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Μ. Βρετανίας καθώς είδε τις περισσότερες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών που έγιναν ποτέ με τον Μπόρις Τζόνσον να θεωρεί ότι είναι πρωθυπουργός, έστω και χωρίς κυβέρνηση. «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι εκλογές», δήλωνε ο Τζόνσον το μεσημέρι, ενώ οι παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και άλλων στελεχών είχαν φθάσει τις 27. Το ίδιο επανέλαβε το βράδυ στους υπουργούς που πήγαν να τον δουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας του να αποχωρήσει, ενώ ενδιαμέσως οι παραιτήσεις είχαν ανέλθει στις 37.

 

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα