back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση στη Μ. Βρετανία με τις συνεχείς παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης Τζόνσον, οι αντιδράσεις στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού της Γαλλίας και το πιθανό αραβικό ΝΑΤΟ είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία: Τελεσίγραφο στον Μπόρις Τζόνσον από τους Τόρις. Βροχή οι καταγγελίες και οι παραιτήσεις υπουργών που γίνονται και σήμερα φυσικά πρωτοσέλιδο στον βρετανικό Τύπο.

«Απελπισμένος» και καθοδηγούμενος από «ψευδαισθήσεις» η ετυμηγορία του Guardian σχολιάζοντας τη προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να παραμείνει στην εξουσία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είναι «κλειδωμένος σε μια άνευ προηγουμένου» κατάσταση με το υπουργικό του συμβούλιο, την ώρα που επιχειρεί να δώσει τέλος στη πολιτική αναταραχή.

Για την Daily Telegraph, έχει «λαβωθεί θανάσιμα» μετά από μια μέρα που η Βρετανία δεν είχε ζήσει «ποτέ στη σύγχρονη πολιτική της ιστορία». Ενόψει μιας πιθανούς νέας πρότασης μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, το κοινοβουλευτικό γραφείο του πρωθυπουργού υπολόγισε ότι θα λάμβανε μόνο 65 ψήφους υπέρ από τους συνολικά 360 Συντηρητικούς βουλευτές.

Οι Times σχολιάζουν πως «παλεύει για την επιβίωσή του» μετά τη «μέρα χάους» που προκλήθηκε και από την απόλυση του Μάικλ Γκόουβ. Σύμμαχος του πρωθυπουργού αναφέρει στην εφημερίδα ότι «έπρεπε να το είχε κάνει χρόνια τώρα».

Αρκετοί υπουργοί είναι στα πρόθυρα παραίτησης με την εφημερίδα να αναφέρει πως ακόμα και ο πιο στενός του «σύμμαχος» ο Τζέικομπ Ρις Μογκ είναι ένας από αυτούς καθώς δεν θεωρεί πια ότι ο Τζόνσον μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά.

Οι FT αναφέρουν στο κεντρικό τους άρθρο ότι η έξοδος του Τζόνσον έχει ήδη προαποφασιστεί – ύστερα από μήνες αναταραχής – με τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 11% και εκατομμύρια πολιτών να αγωνιούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα.

Άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση βιώνει η Βρετανία, όπου χθες κάθε λίγα λεπτά κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης παραιτείτο: Υπουργοί, υφυπουργοί, αξιωματούχοι, σύμβουλοι υπουργείων υπέβαλλαν την παραίτησή τους δείχνοντας έτσι την αντίθεσή τους στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που αρνήθηκε εμμονικά να αποδεχθεί ότι πλέον δεν ελέγχει το Συντηρητικό Κόμμα και θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ. Ηταν τόσες πολλές οι παραιτήσεις – 36 στελέχη τις τελευταίες δύο ημέρες – ώστε συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίασαν κάποια στιγμή, ότι δεν μπορούν να βρουν βουλευτές πρόθυμους να αναλάβουν τις θέσεις, ώστε να αναπληρωθούν τα κενά. Κι όμως, εκείνος θέλησε να δώσει μια ηρωική διάσταση στην όλη κατάσταση καθώς, όπως είπε συνεργάτης του, «πιστεύει στον ηθικό κώδικα της Ιλιάδας: Ξέρει ότι έχει τελειώσει αλλά υπάρχει μεγαλύτερη τιμή στο να πέσει μαχόμενος από το να παραιτηθεί αμαχητί».

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας να ζητούσε την παραίτησή του, όμως ο Τζόνσον επέλεξε να μιλήσει στη Βουλή εκτενώς για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να αγνοήσει τίτλους όπως της εφημερίδας «Times», που έγραψε «Το παιχνίδι τελείωσε», έχοντας χαρακτηρίσει νωρίτερα τον πρωθυπουργό «κατά συρροήν ανέντιμο». Απαντώντας σε ερώτηση, πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που οι βουλευτές του τον εκδιώξουν από την εξουσία. «Θα παραιτηθείτε;» τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι την ώρα που έφθανε στο Κοινοβούλιο; «Οχι, όχι, όχι», απάντησε, προσθέτοντας σαρκαστικά ότι περνάει μια «καταπληκτική εβδομάδα».

Αιτία της εξέγερσης τόσων στελεχών των Τόρις ήταν το τελευταίο από τα πολλά σκάνδαλα που έχουν πλήξει τον 58χρονο βρετανό πολιτικό τον τελευταίο καιρό, δηλαδή τον διορισμό στη θέση του αναπληρωτή υπεύθυνου για την κομματική πειθαρχία του Κρίστοφερ Πίντσερ, παρότι είχε κατηγορηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανδρών ιδίως όταν βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης. «Απεχθάνομαι το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας όπου γίνεται, σ’ αυτό το κόμμα ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο, όταν ερωτήθηκε γιατί ο Πίντσερ προήχθη στη θέση αυτή, χωρίς όμως να απαντήσει επί της ουσίας. Ο τρόπος με τον οποίο ο Τζόνσον προσπάθησε να χειριστεί το θέμα θύμισε σε πολλούς βουλευτές τα πρόσφατα ψέματά του σε σχέση με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η υπόθεση αυτή τον έφερε στο χείλος της απώλειας της πρωθυπουργίας, ενώ η υπόθεση Πίντσερ πιθανότατα ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Για Ε.Ε – Διεύρυνση: Οι FT αναφέρουν πως στις 6 Οκτωβρίου η Ε.Ε έχει σκοπό να προσκαλέσει τον Τζόνσον είτε όποιον άλλον έχει για πρωθυπουργό η Βρετανία τότε σε μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Πράγα προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η κατά Μακρόν «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα».

Τα υποψήφια κράτη – μέλη δεν έχουν ακόμα καθοριστεί αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ προτίθεται να συμπεριλάβει: το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, τη Τουρκία αλλά και Βαλκανικά κράτη που θέλουν να μπουν στην Ε.Ε και φυσικά, την Ουκρανία.

«Έχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της ελεύθερης ζώνης εμπορίου» δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Θα υπάρξουν κριτήρια. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήθελε να συζητήσει το Brexit. Εμείς θα πούμε όχι».

Οι Τσέχοι που έχουν ήδη αναλάβει τη προεδρία της Ε.Ε θα αποφασίσουν για το ποιους θα καλέσουν στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 30 και 31 Αυγούστου. Πολύ πιθανον να συμπεριληφθούν χώρες όπως η Ανδόρρα ή το μικρό Σαν Μαρίνο αλλά και χώρες της Βορείου Αφρικής. Επίσης, ενδεχομένως η πρόσκληση να σταλεί και σε χώρες όπως η Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία.

Η ιδέα μοιάζει συγκεχυμένη – ίσως βέβαια αυτό να θέλει η Πράγα – που δεν είναι πολύ θετική στο να θεωρηθεί η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» ένας θάλαμος αναμονής για εκείνους που θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε.

Στη Γαλλία: Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής της παρουσίασε χθες ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τις αντιμετωπίσουν με αίσθηση ευθύνης και με διάθεση συμβιβασμών, όπου αυτό είναι δυνατόν. Παραίνεση που μάλλον δεν βρήκε ευήκοα ώτα, αφού οι εντάσεις και οι αποδοκιμασίες δεν έλειψαν από την αίθουσα της ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης, αναφέρει η Monde. H Μπον διευκρίνισε ότι, όπως έχει δικαίωμα, δεν θα ζητήσει από την Εθνοσυνέλευση ψήφο επιστοσύνης την οποία άλλωστε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ελάμβανε, αφού η παράταξη Μακρόν έχει τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία. Θα βρεθεί ωστόσο αντιμέτωπη με πρόταση μορφής εκ μέρους της συμμαχίας των κομμάτων της Αριστεράς, που δεν αναμένεται να εγκριθεί, αφού δεν θα υπερψηφιστεί από τα κόμματα της Ακροδεξιάς και της Δεξιάς.

Για ΝΑΤΟ: Όπως είχε προαναγγελθεί μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και προβλέπεται ρητά στη συμφωνία η οποία συνήφθη εκεί και οδήγησε στην άρση του βέτο της Αγκυρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας, κατατέθηκε χθες από την Τουρκία και επισήμως γραπτό αίτημα έκδοσης δεκάδων ατόμων, Τούρκων και Κούρδων, που κατοικούν στις δύο σκανδιναβικές χώρες και κατηγορούνται για τρομοκρατία – κυρίως, μέλη κουρδικών οργανώσεων και του δικτύου FETO των αποκαλούμενων «γκιουλενιστών» αναφέρει το Politico.

Πλέον, η «καυτή πατάτα» περνά στα χέρια των κυβερνήσεων του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης, που έχουν δεσμευτεί εγγράφως να εξετάσουν «ταχέως και διεξοδικά» τα όποια αιτήματα, στη βάση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης περί Εκδόσεων. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στις δύο χώρες έχουν ήδη εκδηλωθεί αντιδράσεις για το περιεχόμενο του μνημονίου ασφαλείας που υπογράφηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι παραβιάζονται κατάφωρα οι βασικές ευρωπαϊκές αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί και ο ίδιος ο Ερντογάν, η άρση του βέτο εκ μέρους του δεν είναι οριστική και μπορεί να επιστρέψει στο τραπέζι εάν Σουηδία και Φινλανδία δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα της χώρας του. Ο τρόπος είναι πολύ απλός: Οταν το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ φτάσει στην τουρκική Βουλή, τότε η διαδικασία ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά χρονοβόρα και δύσκολη εάν το επιλέξει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του, με επικεφαλής τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Για Μπάιντεν – Μ. Ανατολή: Περιοδεία στη Μέση Ανατολή για τον Τζο Μπάιντεν στο διάστημα 13-16 Ιουλίου με σταθμούς του τόσο την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας – όπου, πιθανότατα, θα συναντηθεί με τον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο – όσο και την Ιερουσαλήμ και τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Επισήμως, μάλιστα, η κύρια αιτία για την επίσκεψή του είναι η συμμετοχή σε μια ιδιαιτέρως σημαντική διάσκεψη των αραβικών χωρών αναφέρει ο Guardian.

Ανάμεσα στα άλλα, στο «μενού» της διάσκεψης θα βρεθεί και ένα σχέδιο που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν απολύτως αδιανόητο: η συγκρότηση ενός «αραβικού ΝΑΤΟ», με τη συμμετοχή ή τη στενή συνεργασία και του Ισραήλ. Μιας πολιτικής-στρατιωτικής συμμαχίας, δηλαδή, η οποία θα υπάρχει και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, έχοντας ως βασικό αντίπαλο το Ιράν, το οποίο Αραβες και Ισραήλ εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν εξίσου ως απειλή. Πιθανώς δε και τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγάλος προστάτης του Ιράν, αλλά και την Κίνα, που αναπτύσσει διαρκώς τις σχέσεις της μαζί του.

Στην Ιταλία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκαν πέντε περιφέρειες του ιταλικού Βορρά εξαιτίας της έντονης και παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την κοιλάδα του Πάδου αναφέρει η Stampa. Η εξαγγελία θα επιτρέψει την άμεση διοχέτευση οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια, Φριούλι – Βενέτσια Τζούλια, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο. Η Ιταλία πλήττεται με δριμύτητα από ανομβρία και εξαιρετικά πρώιμους καύσωνες, με το επίκεντρο της μετεωρολογικής καταστροφής να βρίσκεται στην κοιλάδα του Πάδου, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια στιγμή, στις λίμνες Ματζόρε και Γκάρντα η στάθμη των υδάτων είναι πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη για την εποχή, όπως συμβαίνει και στον ποταμό Τίβερη.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα